دانشمندان میگویند یازده انفجار رادیویی سریعی که به تازگی در فضا رصد شدهاست از الگوی ریاضیاتی عجیبی برخوردار است، به حدی که عدهای آن را تلاش بیگانگان فضایی برای برقراری تماس با زمین نامیدهاند!
براساس گزارش فاكسنیوز، محققان دانشگاه هاوایی میگویند این انفجارها كه اولین بار در سال 2001 ردیابی شدهاند همگی از معیارهای پراكندگی برخوردار بودند كه مضرب صحیح یك رقم است:187.5. اخترشناسانی كه این انفجارها را ردیابی كردهاند تا پیش از این نمونه مشابهی ندیدهبودند و نمیتوانند آن را درك كنند.
هیچكس نمیداند عامل این انفجارهای امواج رادیویی یا FRBها چه بودهاست. دوام آنها تنها چند میلیثانیه بودهاست و تنها یكی از آنها به صورت مستقیم توسط تلسكوپ پاركز در استرالیا ثبت شدهاست. میزان انرژی آزاد شده توسط این انفجارها در عرض چند میلیثانیه برابر انرژی است كه خورشید در طول یك ماه آزاد میكند. همچنین كوتاه بودن این انفجارها به این معنی است كه منبع آنها كوچك است و در خوشبینانهترین حالت، وسعتی برابر چندصد كیلومتر داشتهاند.
محققان از معیارهای پراكندگی برای میزان بافت فضایی كه انفجارها از میان آنها عبوركردهاند، استفاده كردند تا بتوانند فاصلهای كه طی كردهاند را به دست بیاورند. برای مثال انفجارهایی با فركانسهای پایینتر مسافت هایی طولانیتر را پشتسر گذاشتهاند اما انفجارهایی با فركانسبالا از آنجایی كه شفافتر و واضحترند، از نقطهای نزدیكتر منشا گرفتهاند.
دانشمندان معتقدند احتمال تصادفی بودن اینكه معیار پراكندگی همه این انفجارها مضرب صحیح 187.5 است را 50 در 10 هزار میدانند. معیار پراكندگی همچنین نشان میدهد منبع انفجارها نسبتا به زمین نزدیك بودهاند، اما احتمال اینكه داخل كهكشان راه شیری باشند كم است.
نظریههای متفاوتی درباره منشا این انفجارها مطرح شدهاست از جمله اینكه عدهای احتمال میدهند این انفجارها پیامی از سوی حیات فرازمینی باشد. با این همه این نظریه برای جامعه علمی چندان اعتباری ندارد و تنها زمانی به آن خواهندپرداخت كه همگی دیگر گزینهها رد شوند. میدان مغناطیسی قوی ستارههای نوترونی، یا انرژی آزاد شده ناشی از تلفیق دو ستاره نوترونی با یكدیگر دیگر نظریههای مطرحی هستند كه بیشتر مورد توجه قرار دارند. دانشمندان حتی گزینه ماهوارههای زمینی را از احتمال تلاش بیگانگان برای برقراری تماس با زمین جدیتر تلقی میكنند.
دلیل اختلاف نظر این است كه پهنای باند سیگنالهای رادیویی دریافت شده زیاد است و طیف گستردهای از فركانسهای رادیویی را پوشش میدهد. از این رو ارسال چنین سیگنالهایی توسط تمدنهای بیگانه نیازمند تولید انرژی كلانی است به اندازهای كه باید انرژی چند خورشید را ذخیره كنند تا بتوانند چنین امواجی را ارسال كنند، از این رو چنین ارتباطاتی برای هیچ تمدن بیگانهای به صرفه نخواهدبود.