مراسم افتتاحیه دهمین سمینار احتمال و فرایندهای تصادفی چهارشنبه ۲۸مردادماه جاری با حضور رییس انجمن آمار ایران و رییس دانشگاه یزد، جمعی از مسؤولان استانی و بیش از ۲۹۰ نفر از استادان و پژوهشگران رشته آماراز سراسر کشور در تالار دکتر جلیل شاهی این دانشگاه برگزار شد.
در ابتدای این نشست دکتر حجتالله ذاکرزاده عضو هیات علمی گروه آمار دانشگاه یزد و دبیر این سمینار ضمن خیر مقدم به حاضران، شرح مختصری از چگونگی برگزاری این سمینار را ارایه و از دست اندرکاران برگزاری آن تشکر کرد.
درس آمار به ما میآموزد که در اوج بینظمی، میتوان به دنبال نظم بود
در ادامه رییس دانشگاه یزد با اشاره به پیشینه تاریخی، فرهنگی و علمی شهر یزد، گفت: با توجه به گرایشی که در گذشته در فرهنگ این جامعه نهادینه شده، در این دیار علاقه وافری به امر آموزش و تحصیل وجود دارد. وی افزود: همچنین آمارها و شاخصها نیز حاکی از همین وضعیت است به عنوان مثال استان یزد بیش از ۲۰سال رتبه اول کنکور را به خود اختصاص داده است.
دکتر محمدصالح اولیاء با اشاره به اینکه دانشگاه یزد فعالیت خود را از سال ۶۷ آغاز کرده است توضیح داد: مجموعه دانشسرای عالی یزد که در سال ۵۳ تاسیس شد در سال ۱۳۷۰ به دانشگاه یزد پیوست بنا بر این قدمت این دانشگاه به سال ۵۳ بازمیگردد. به گفته وی، دانشگاه یزداز سرعت بسیار خوبی در رسیدن به سطح بهتری از عملکرد در مقایسه با دانشگاههای قدیمیتر که سابقه بیشتری داشتند، برخوردار بوده است و مجموعه شاخصهایاین دانشگاه نشان میدهد که میتواند یکی از بهترین دانشگاههای مطرح در سطح کشور قلمداد شود و یکی از اهداف چشمانداز دانشگاه نیز قرار گرفتن در ردیف ده دانشگاه برتر کشور در انتهای برنامه ششم است.
وی تصریح کرد: حوزه ریاضیات و آمار این دانشگاه مجموعه از استادان توانمند و باانگیزه است که افتخارات زیادی را هم در حوزه دانشجویی در مسابقات ملی و بینالمللی و هم در حوزه اعضای هیأت علمیبه لحاظ قرار گرفتن در لیست دانشمندان پراستناد جهان و برتر کشور کسب کرده است که نشان دهنده این است که قابلیت و پتانسیل بالایی در دانشگاه یزد در حوزه ریاضیات و آمار و احتمال وجود دارد و یکی از محورهای توسعه آینده دانشگاه میتواند در این زمینه باشد.
به گفته وی با وجود اینکه در سطح جامعه بحث شانس و تصادف را به حساب اینکه دارای حسابکتاب مشخصی نیست، میگذارند اما درسی که ما از آمار و احتمال یاد گرفتیم این است که حتی تصادف هم دارای نظم خاصی است و این نشان دهنده این است که در اوج بینظمی ما میتوانیم به دنبال نظم باشیم.دکتر اولیاء افزود: این هنر و توان ماست که بتوانیم از بین این پراکندگیها و نوسانها نظم را کشف کنیم و با یک نگاه جدید میتوانیم درستتر تصمیم بگیریم.
وی با اشاره به اینکه بسیاری از علوم مبتنی بر شناخت پراکندگی در فرایندهاست، افزود:این علوم میتوانند افق تازهای را روی کسانی که میخواهند به حقایق دست پیدا کنند، باز کنند و اگر بخواهیم نگاه دیگری به بحث تصادف داشته باشیم شاید بسیاری از مواقع در مباحث عمومی جامعه احساس شود که بعضی افراد بدشانستر و بعضی خوششانسترند ولی اگر نگاهمان را عوض کنیم باید این مسأله را در جای دیگری حل کنیمو فرایندی را که منجر به تکرار این رویداد میشود اصلاح کنیم نه اینکه آن را به بدشانسی خود نسبت دهیم.
آمار شرکت کنندگان در این سمینار رکورد زد
در ادامه این مراسم دکتر حمید پزشک رییس انجمن آمار ایران با تشکر از برگزار کنندگان این سمینار در دانشگاه یزد ابراز خرسندی کرد که در این سمینار حدود ۳۰۰نفر ثبتنام کردهاند که به نوعی رکورد محسوب میشود و حق نیز همین است چراکه یکی از مهمترین سمینارها همین سمینار است.
وی با گرامیداشت بیست و پنجمین سالگرد تاسیس انجمن علمی آمار ایران گفت: ۲۵ سال این انجمن با پویایی فعالیتهای عمده ای را انجام داده است و در سال ۹۲ به عنوان انجمن برتر انتخاب شده است.
دکتر پزشک در ادامه صحبتهای خود گفت: تعریفی که معمولا از آمار در دیکشنری آکسفورد وجود دارد میگوید علمی است که با جمعآوری، تنظیم و کارکردن با دادهها(اعداد، ارقام، اشیاو...) سروکار داردو هرنوع تجزیه و تحلیلی از شروع جمعآوری، تنظیم و نتیجهگیری را آمار گویند. وی افزود: تعریف دیگری از آمار این است که تمام مراحل مذکور حاوی عدم قطعیت است وبرای کنترل عدم قطعیت نیاز به یادگیری پتانسیلهایی است که پایه و اساس آن احتمال است. وی گفت: برای کار کردن با عدم قطعیت نیاز است که با احتمال آشنا باشیم. وی با اشاره به اهمیت برگزاری این سمینارها و فعالیتهای مرتبط با احتمال و فرایندهای تصادفیاز حضور «سدریک ویلانی» یکی از برندههای مدال فیلدز (جایزهای که هر چهار سال یکبار به ابتکار ریاضیدان کانادایی جان چارلز فیلدز در جریان کنگره اتحادیه جهانی ریاضیات به ریاضیدانان جوان کمتر از چهل سال که کار ارزندهای در ریاضی انجام داده باشند، اهدا میشود) در دانشگاه تهران و صنعتی شریف گفت: وی در سخنرانی عمومی خود بسیار در خصوص عدم قطعیت صحبت کرد و در رأس ۲۰ شغل ضروری و پیشبینی شده برای آینده بشر، ریاضیات و آمار بود که این موضوع اهمیت نقش آماردر جهان را نشان میدهد.
دکتر پزشک در خصوص رشته آمار گفت:با تمام پیشبینیهایی که در سطح جهان میشود احساس من این است که در کشورما ازاین علم دور میشویم و یا از کسانی که به این علم علاقهمند نیستند استفاده کنیم. به گفته وی، این یک احساس خطر است و بایدبتوانیم افرادعلاقهمند به آمار و احتمال و ریاضی را تربیت و به این عرصه وارد کنیم.
به گفته دکتر پزشک، برنامهریزی برای کنفرانس بینالمللی مهاجرت ۵ و ۶ آبانماه جاری در دانشگاه تربیتمدرس، کسب رتبه A دو مجله علمی پژوهشی انجمن هر دو نسخه انگلیسی و فارسی، کسب عنوان برتر انجمن علمی آمار در سال ۹۲، نشست با مرکز پژوهشهای مجلس، سمینار علوم ریاضی و چالشها در روزهای ۲۹ و ۳۰ مهرماه جاری در دانشگاه تربیتمدرس، تشکیل کمیته در انجمن علمی آمار برای اعطای رتبه به متخصصان آمار، آنلاین کردن سایت مجله انگلیسی، عضویت در اتحادیه انجمنهای علمی و آموزشی مرتبط با ریاضیات و کمیسیون پیشبرد ریاضیات کشور در فرهنگستان علوم و همچنین برگزاری چندین سمینارهای تخصصی و کارگاههای مختلف از جمله فعالیتهایی این انجمن در دوره مسؤولیت وی است.
پذیرش و ارایه ۲۲۱ عنوان مقاله به صورت پوستر و سخنرانی
در ادامه دکتر علی دولتی عضو هیاتعلمی گروه آمار دانشگاه یزد و دبیر کمیته علمی این سمینار در خصوص این سمینار گفت: در این دوره از سمینار ۳۰۱ مقاله از سراسر کشور دریافت شده است که ۷۲ داور مقالهها را داوری کردند و دقت داوری در این سمینار به نسبت بالا بوده است که در نهایت در این سمینار در مجموع ۲۲۱ مقاله به صورت پوستر و سخنرانی ارائه خواهد شد. به گفته وی در حاشیه برگزاری این سمینار سه کارگاه آموزشی مدلسازی معادلات ساختاری با نرمافزار «اموس»، یادگیری ماشین و تحلیل دادههای هواشناسی برگزار میشود.
دکتر دولتی تعداد شرکتکنندگان در این سمینار را ۲۹۴نفر عنوان کرد که از این تعداد ۹۱نفر عضو هیاتعلمی و تعداد ۱۹۸نفر دانشجو و ۵ نفر از سایر مراکز هستند که به گفته وی، تعداد اعضای هیاتعلمی شرکتکننده در این سمینار نسبت به سمینارهای گذشته افزایش قابل توجهی داشته است. بر اساس اعلام دبیر کمیته علمی سمینار، دانشگاه فردوسی مشهد بیشترین آمار شرکتکننده را در این سمیناردارد.
وی اظهار داشت: اولین سمینار احتمال و فرایندهای تصادفی سال ۷۶ در دانشگاه شهرکرد با حضور ۶۵ شرکتکننده برگزار شد و دهمین دوره سمینار که در دانشگاه یزد برگزار میشود با حضور ۲۹۴ شرکتکننده نسبت به تعداد شرکتکنندگان سمینارهای برگزار شدهدر شهرهای اصفهان و گیلان در هفتم و هشتمین دوره با حضور ۳۰۰ و ۴۰۰نفر، در مکان سوم قرار دارد. وی با قدردانی از شورای اجرایی انجمن آمار و مسوولان دانشگاه در برگزاری این سمینار افزود: این سمینار در دوروز در دانشگاه یزد برگزار میشود که مراسم اختتامیه آن روز پنجشنبه عصر برگزار خواهد شد و از جمله برنامههای اختتامیه انتخاب دو پوستر به عنوان پوستر برتر است.