جلد سوم «دانشنامه ریاضی» با همکاری تعدادی از استادان ریاضی دانشگاهها، مترجمان و ویراستاران علمی منتشر شد. به گزارش ایسنا، جلد سوم «دانشنامه ریاضی» با سرویراستاری متن فارسی توسط دکتر علیرضا مدقالچی در ۸۳۰ صفحه با شمارگان ۱۰۰۰ نسخه و قیمت ۸۵ هزار تومان زیر نظر شورای علمی دانشنامه ریاضی و از سوی بنیاد دانشنامهنگاری ایران به چاپ رسیده است.
در پیشگفتار متن انگلیسی به قلم اِم. هازِوینکل به این موضوع اشاره شده که هدف «دانشنامه ریاضی» این است که اثری مرجع در همه بخشهای ریاضیات باشد. همچنین عنوان شده این دانشنامه دربرگیرنده سه نوع مقاله است: نخست مقالههایی از نوع مروری که به سمت و سوهای عمده و گوناگون ریاضیات میپردازد، دومین نوع مقالهها با طولی متوسط، مسائل، نتایج و فنون را با جزییات بیشتری دربرمیگیرند، و سرانجام نوع سومی از مقالهها را داریم یعنی تعریفهای کوتاه (مرجع).
همچنین منوچهر اکبری رئیس بنیاد دانشنامهنگاری ایران در ابتدای این کتاب نوشته است: دانشنامهها (دایرةالمعارفها) گنجینههایی عمدتا نوشتاری، فراهمآمده از بصیرت، شناخت و معرفت آدمی نسبت به چیستی، چند و چون، گذشته و حال عالم، با هدف ضبط کردن و انتقال دادن سامانمند آن به مردم زمانه و آیندگاناند. دادههای موجود در دانشنامهها باید به نحوی باشد که با صرف حداقل زمان و به آسانی در اختیار مخاطبان قرار گیرد.
دانشنامههای عمومی، دانستههای همه شاخههای دانش را گرد میآورند. در چنین دانشنامههایی، اطلاعات هر چقدر هم که دقیق و بهسامان باشد، به تناسب حجم مقالهها، ناگزیر اجمالی و کم و بیش مختصر خواهد بود. این در حالی است که در دانشنامههای تخصصی، شاخه مشخصی از دانش با گستردگی بیشتری عرضه میشود. هر دو نوع دانشنامه، کاربری و مخاطبان خود را دارند، کما اینکه فرهنگنامهها، زندگینامهها، واژهنامهها، اطلسها و مانند آن نیز پُرکاربرد و پُرمخاطباند. با این حال، دانشنامههای تخصصی، از هر موضوع، اطلاعات گسترده و جامعتری در دسترس قرار میدهند. از این رو بنیاد عزم راسخ دارد که به همت شاخصترین محققان و استادان فاضل و گرانپایهای که در زمانه خود سراغ داریم و با یاری جستن از حضرت حق، خلأها و کمبودهای دانشنامگی یک یک شاخههای علوم را در قالب دانشنامههای تخصصی، پُر سازد.
بیشک، تدوین و انتشار دانشنامه تخصصی در زمینه ریاضیات که در زمره سرشاخههای آغازین دانش بشری، پایههای علوم طبیعی، و گاه جلوتر از آن، به شکلی محضگونه گسترش یافته و از جمله مهمترین ابزارهای علوم دقیقه به مفهوم امروزی آن است، در مجموعه اولویتهای اصلی این بنیاد قرار دارد و خبر شوقانگیز آنکه جلد سوم دانشنامه ریاضی، شامل مدخلهای «ج-دلوار» که بیتردید برای دانشوران و مدرسان علوم طبیعی، مهندسی، اقتصاد، پزشکی، دبیران، مهندسان، دانشجویان و دیگر علاقهمندان سودمند خواهد بود، هماکنون به کوشش شورای علمی ریاضی بنیاد به سرپرستی جناب استاد آقای دکتر علیرضا مدقالچی (که اگر حضور منظم و پیگیریهای فاضلانه ایشان نبود، چه بسا همچنان ترجمه و چاپ این اثر ارزشمند در کمون فراموشی مانده بود) و به همت ریاضیدانان گرانمایه و برجسته کشور و به پشتیبانی معاونان، مدیران، و کارشناسان پژوهشی و اجرایی، در این بنیاد به انجام رسیده و کار تدوین دست کم هفت جلد بعدی و سه جلد افزودههای آن در جریان است.
وظیفه خود میدانیم تا برای همه عزیزانی که دیروز در راه تدوین این دانشنامه تلاش میکردند به ویژه اعضای فاضل و معزز شورای علمی که اینک رخ در نقاب خاک کشیدهاند، غفران واسعه الهی و برای آنان که امروز یاور و کارسازند، از درگاه ایزد منان، شادکامی و تندرستی و سرافرازی آرزو کنیم.