با افزایش نیاز به مشاوره، رباتهای مشاور نیز در کنار انسانها به درمان مراجعان میپردازند. به گزارش ایسنا و به نقل از دیلیمیل، بزرگترین موسسه خیریه انگلستان در حوزه رابطه، اعلام کرده که شاید هوش مصنوعی، پاسخی برای نیاز رو به رشد مشاوره باشد.
نیاز به مشاورهای انسان، راه را برای ورود حمایت احساسی رایانهها از راه صحبت آنلاین هموار کرده است. "آیدان جونز"(Aidan Jones)، مدیر اجرایی موسسه خیریه "ریلیت"(Relate) گفت: "ربات سخنگو" یا "چتبات" میتواند در برخی موارد، زوجها را مانند یک مشاور انسان راهنمایی کنند. به همین دلیل، متخصصان عقیده دارند که برخی افراد میتوانند مسائل خود را جایی بیرون از یک اتاق مشاوره مطرح کنند.
رباتهای مشاور موسوم به "ووبوت"(woebot) از جمله ربات "الی"(Ellie) در حال حاضر در ارتش آمریکا مورد آزمایش قرار گرفتهاند تا به سربازان مبتلا به "اختلال استرسی پس از آسیب روانی"(PTSD) کمک کنند.
جونز افزود: ما باید مشاوره با کمک تعامل غیرانسانی را بررسی کنیم. هوش مصنوعی میتواند تعامل با مراجعان متفاوت و حاضر شدن در محیط را بیاموزد تا به یک مشاور انسان شباهت داشته باشد.
موسسه ریلیت، یک سرویس گفتگوی زنده دارد که در هر سال، به بیش از 15 هزار نفر کمک میکند. به گفته جونز، مشاوران موسسه باور دارند که با استفاده از این روش، مراجعان سریعتر از زمانی که در اتاق مشاوره هستند، درباره مشکل خود صحبت میکنند.
"هری بنسون" (Harry Benson)، مدیر پژوهش یک بنیاد ازدواج گفت: شکی نیست که میتوان ماشینها را برای گوش دادن و یا صحبت کردن برنامهریزی کرد اما به نظر نمیرسد این روش در مشاوره دادن به زوجها، کارآمد و یا به اندازه یک درمانگر، مورد اطمینان باشد. جایگزینی ماشین به جای انسان در حوزه مشاوره، کار بسیار دشواری است.
ایده مشاوره با سربازان، پیشنهاد پژوهشگران "دانشگاه کالیفرنیای جنوبی" (USC) بود که ماهها به تحلیل نحوه برقراری ارتباط عاطفی سربازان پرداخته بودند.
اگرچه در حال حاضر، بررسیهایی برای ارزیابی سلامت روان وجود دارند اما افسران نظامی میتوانند مخالفت خود را با آن اعلام کنند. ارتش آمریکا در جستجوی روشهای جدیدی برای متوقف کردن خودکشی سربازان مبتلا به اختلال استرسی پس از آسیب روانی است.
پژوهشگران پس از مجموعهای آزمایش و مصاحبه دریافتند که پاسخهای سربازان به رایانه، جامعتر و صادقانهتر از پاسخ آنها به درمانگران هستند.
ربات الی به خاطر داشتن شباهت ظاهری با انسان، میتواند بدون منتقل کردن احساس قضاوت شدن، به مراجعان مشاوره بدهد. این ربات، با سربازان و کهنهسربازانی که در جنگ شرکت داشتند، صحبت کرد و سربازان پس از اطمینان از افشا نشدن نامشان، نشانههای بیماری خود را با آن مطرح کردند.
"گیل لوکاس" (Gale Lucas)، روانشناس پژوهشی دانشگاه کالیفرنیای جنوبی و نویسنده ارشد این پژوهش گفت: ما باور داریم که صحبت با یک ربات مشاور میتواند برای کهنهسربازان سودمند باشد.