یکی از مولفان کتاب «احتمالات: نظریهها و کاربردها» در واکنش به کندی روند چاپ کتابهای گروه مطالعاتی ریاضیات، گفت: ریاضی و زیرشاخههای آن از جمله احتمالات و آمار، به دلیل دارا بودن پایهای ثابت به نسبت سایر علوم که همواره با نظریهپردازیهای جدید مواجه میشوند، دیده نمیشود و این مساله بر چاپ کتابهای این حوزه نیز تاثیرگذار است.
رضا قاسمییقین، دانشآموخته رشته مهندسی صنایع در مقطع دکترا از دانشگاه امیرکبیر و نویسنده کتابهای علوم ریاضی، در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، اظهار کرد: بهنظر میرسد، ثابت و سخت بودن مباحث ریاضی، از دلایل عمده نبود تالیف مناسب و افول روند چاپ کتابهای این رشته است.
وی در تشریح نقش و کارکرد علم ریاضی در رشتههای مختلف مهندسی، گفت: همانطور که ریاضیات بهعنوان علمی پایه محسوب میشود، در تمام رشتههای مهندسی نیز به چشم میخورد، اما نکته مهم در این میان این است که دپارتمانهای علوم پایه مانند ریاضیات، در مقایسه با سایر رشتههای مهندسی انگشتشمار است و این امر نیز در چرخه چاپ کتابهای این حوزه مطالعاتی تاثیرگذار است.
قاسمی، در ادامه افزود: بسیاری از مباحث ریاضیات، از سوی مولفان خارجی تالیف شده و در ایران چندینبار از سوی مترجمان به فارسی برگردانده شدهاند. نویسندگان ایرانی نیز میتوانند با توجه به پیشرفتهای انجام شده، کتابهایی را تالیف کنند که در آن از مثالهای کلیشهای مانند طاس و احتمال استفاده نشود.
مولف کتاب «احتمالات: نظریهها و کاربردها» بیان کرد: تغییر دیدگاه در مقوله آموزش ریاضی و زیرشاخههای آن، باید بهعنوان یک اولویت در کار نویسندگان و ناشران مدنظر قرار گیرد و مولفان کشور باید بیاموزند که کتابهایی بومی با مثالهای خارج از کلیشه تالیف کنند.
وی در پاسخ به این سوال که «عمده نقیصه نشر آکادمیک کشور در رو آوردن به ترجمه، در چه زمینهای است؟» گفت: متاسفانه در کشور ما حجم بسیاری از کتابهای چاپ شده، در ترجمه خلاصه شدهاند که تغییر این روند، نیازمند جهش در روند علمی کشور است.
کتاب «احتمالات: نظریهها و کاربردها» تالیف رضا قاسمی و مجید امیننیری با شمارگان 600 نسخه در 452 صفحه، به بهای 18 هزار تومان از سوی انتشارات جهاد دانشگاهی واحد دانشگاه صنعتی امیرکبیر منتشر شده است.