محققان دانشگاه ملی استرالیا به تازگی یافته های جدیدی در مورد چگونگی پدیده ترکیب حواس مختلف انسان به دست آورده اند که توضیح می دهد چگونه برخی انسان ها رنگ ها را می شنوند، صداها را می بینند و کلمات را می چشند.
دکتر استفانی گودهیو1، پژوهشگر ارشد دانشکده روان شناسی این دانشگاه، عنوان می کند که تحقیقات، ارتباط محکم و نزدیکی را بین قسمت های مشخصی از مغز که در ترکیب کردن حواس گوناگون نقش دارند، شناسایی کرده اند. دکتر گودهیو توضیح می دهد همچنان که اغلب مردم کلماتی همچون "پزشک" و "پرستار" را با هم در یک ردیف قرار می دهند و با یادآوری یکی از آنها دیگری را به ذهن می آورند، در افرادی که دچار حواس ترکیبی هستند، قسمت هایی از مغز که مسئول شنیدن و درک شنیداری است مثلا با قسمت بویایی مغز، رابطه خاصی را ایجاد می کند به طوریکه شنیدن یک کلمه، سبب تداعی حس بویی خاص در مغز می شود. یا دیدن اشکال هندسی، با طعم و مزه همراه می شود.
نتایج این تحقیق، با برداشت های سابق دانشمندان در مورد ماهیت ترکیبی حواس متفاوت است قبلا تصور می شد حواس ترکیبی، ماهیتی انتزاعی دارد یعنی به نوع خاصی از طرز تفکر مربوط می شود که فرد بین احساسات خاص و ظاهرا بی ربطی، ارتباط برقرار می کند اما نتایج این تحقیق نشان می دهد که ماهیت ترکیب حواس بیش از آنکه بر مفاهیم انتزاعی و طرز تفکر انسان ها بستگی داشته باشد، پدیده ای حسی مربوط به مغز است. به عبارت دیگر 1 نفر از هر 100 نفر، مغزی با ارتباطات خاص بین نواحی مختلف حواس خود دارد به طوری که می تواند بین صداها و مزه ها، یا رنگ ها و موسیقی ارتباط برقرار کند.
1. Stephanie Goodhew