مراسم نخستین سالگرد درگذشت پروفسور مریم میرزاخانی نابغه ریاضی ایران و جهان عصر روز یکشنبه 24 تیر ماه سال جاری در دانشگاه صنعتی شریف و با حضور اعضای خانواده ایشان برگزار شد. به گزارش روابط عمومی؛ در ابتدای این برنامه دکتر فتوحی ریاست دانشگاه صنعتی شریف طی سخنانی به بیان ویژگی های شخصیتی و علمی پروفسور مریم میرزاخانی پرداخت.
دکتر فتوحی گفت: توان علمی و تواضع اخلاقی مریم برای همه ما یک الگو تمام عیار بود. رییس دانشگاه صنعتی شریف افزود: مریم میرزخانی نام ایران را به شایستگی در تاریخ ریاضی دنیا ماندگار کرد. وی گفت: مریم میرزخانی علاوه بر آنکه یک دانشمند و نابغه بود حتی توانست به عنوان یک مادر و همسر فداکار نیز به ایفای نقش بپردازد و به ما آموخت که سرشت زن و مرد باهم تفاوتی ندارد و به شکستن این تابو اقدام کرد و به عنوان یک زن توانست مراحل عالی علمی را به دست آورد. دکتر فتوحی افزود: ما مریم های زیادی در ایران و حتی دانشگاه شریف داریم که باید به آنها توجه کرد و نبوغ آنها را نیز پرورش داد. رییس دانشگاه صنعتی شریف در ادامه خاطر نشان کرد: ما در این دانشگاه بر آنیم تا بستری فراهم نماییم تا میرزاخانی های بیشتری را تحویل جامعه نماییم.
در ادامه این برنامه دکتر شهشهانی استاد مریم میرزاخانی و عضو هیات علمی دانشکده ریاضی دانشگاه صنعتی شریف در ابتدای سخنانش یک سوال بزرگ را مطرح کرد که آیا ممکن است در 30 سال آینده ایران بتواند شاهد بروز و ظهور یک مریم میرزاخانی دیگر با مدال فیلدز شود یا خیر؟وی به جریان ریاضی که مریم میرزخانی در دنیا به راه انداخت اشاره کرد و گفت: مریم همیشه به دنبال حل مسایل سخت و غیر ممکن بود.
دکتر شهشهانی در ادامه گفت: مریم میرزاخانی سال 74 وارد دانشگاه صنعتی شریف شد و در آن سال علاوه بر مریم نوابغ زیادی به دانشکده ریاضی وارد شدند و در کل سال 74 برای دانشکده ریاضی دانشگاه صنعتی شریف سال پر برکتی بود. وی افزود: با وجود آنکه رشته ریاضی در کشور به عنوان یک رشته لوکس محسوب می شود اما همه علوم به نوعی به انتگرال و دیفرانسیل ریاضی مربوط می شوند و بدون ریاضی بسیاری از علوم معنا پیدا نمی کند. عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف در ادامه گفت: رشته ریاضی در دانشگاه ها تک افتاده است و به نوعی هیات علمی جوان ما نا امید هستند و امیدوارم نوع نگاه ها به رشته ریاضی تغییر کند و تفاوت بین رشته ریاضی با سایر رشته ها به شایستگی اعمال گردد.
در ادامه برنامه دکتر دانشگر رییس دانشکده ریاضی دانشگاه صنعتی شریف طی سخنانی به اینکه چه طور مریم میرزاخانی به این جایگاه رفیع در دنیا رسید پرداخت. وی گفت: مریم دارای نبوغ و استعداد ذاتی فراوانی بود و با هوش سرشار خود توانست پله های ترقی را در زمانی کوتاه بپماید.
دکتر دانشگر گفت: مریم در هر کاری مصمم بود و اصرار فروانی برای به دست آوردن خواسته هایش داشت و در درک مطالب فهم عمیقی داشت.
وی مهیا بودن شرایط خانه، مدرسه و دانشگاه را برای مریم به عنوان یک ابزار مهم برای موفق شدن مریم برشمرد و گفت: جوانان مملکت ما سرمایه های ما هستند و ما باید برای رسیدن جوانان به قله های پیشرفت توجه ویژه به آنها داشته باشم و زمینه بروز استعداد های این عزیزان را فراهم کنیم. دکتر دانشگر با ذکر مثالی افزود: اگر وارد باغی شویم می توانیم پس از کنکاش میوه های ناب و رسیده و گوارا را پیدا کنیم ولی اگر بخواهیم محصولاتی یکپارچه و مرغوب و با کیفیت عالی در باغ داشته باشیم باید زیر ساخت مناسب و مکانیزم های رشد محصول را فراهم کنیم. این مثال برای دانشجویان هم کاملا صدق می کند. ما ممکن است به ندرت بتوانیم در دانشگاهی یک مریم میرزاخانی را شناسایی کنیم اما اگر بخواهیم همه دانشجویان ما به نبوغ و استعداد برسند لازم است زمینه شناسایی و رشد آنها را در دانشگاه فراهم کنیم وزیر ساخت های لازم برای ادامه راه را برایشان آماده نماییم.
در ادامه این برنامه میزگرد هیات مدیره بنیاد در شرف تاسیس پروفسور مریم میرزاخانی با حضور مهندس میرزاخانی پدر مریم میرزاخانی ، دکتر مشایخی و دکتر آسرایی برگزار شد. مهندس میرزاخانی هدف از تشکیل این بنیاد را شناسایی استعداد های ناشناخته در سطح کشور و برطرف نمودن موانع مالی و معنوی این جوانان برای رسیدن به نبوغ و به ثمر نشاندن آن بر شمرد.
دکتر مشایخی نیز طی سخنانی کوتاه توضیحاتی راجع به تشکیل بنیاد پروفسور میزاخانی پرداخت و گفت: در نظر داریم با راه اندازی این بنیاد استعداد های ناب کشور را به خصوص در مناطق دور افتاده و روستاها شناسایی کنیم و در گام اول تاکید بر رشته ریاضی داریم و با مرور زمان دیگر رشته های تخصصی هم در این بنیاد وارد خواهیم نمود.
در خاتمه نشست نیز دکتر آسرایی عضو هیات علمی دانشگاه گیلان طی سخنانی ابزار امیدواری کرد: با راه اندازی بنیاد مریم میرزاخانی بتوانیم جوانان مستعد و توانمند بسیاری را به جامعه تحویل دهیم. وی در پایان گفت: برای پرورش یک استعداد محیط مستعد نیز بسیار ضروری است و مریم میرزاخانی به عنوان یک نمونه کاملی بود که توانست در محیطی مستعد همچون دانشگاه صنعتی شریف راه خود را پیدا کند.