سازمان فضایی ژاپن روز گذشته پرتاب اولین موشک سوخت جامد فوق هوشمند خود به فضا را تنها 19 ثانیه مانده به ارسال به دلیل کشف یک ایراد فنی به تعویق انداخت. به گزارش سرویس فناوری خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، سازمان کاوش هوافضای ژاپن قصد داشت موشک اپسیلون خود را از مرکز فضایی اوچینورا در کاگوشیما با استفاده از تنها دو رایانه لپتاپ به مدار ارسال کند.
اما شمارش معکوس بطور خودکار به عنوان یک اقدام اضطراری در پی برخی جایگیریهای غیرعادی موشک متوقف شد. به گفته مقامات ژاپنی، هنوز زمان مشخصی برای پرتاب بعدی قابل اعلام نیست چرا که هنوز دلیل مشکل مشخص نشده است.
موشک سه مرحلهای 24 متری و 91 تنی اپسیلون قرار بوده تلسکوپ «SPRINT-A» را در ارتفاع 1000 کیلومتری آزاد کند. SPRINT-A اولین تلسکوپ فضایی جهان برای رصد از راه دور سیاراتی مانند زهره، مریخ و مشتری از مدار اطراف زمین است. اندازه اپسیلون تقریبا نصف موشک سوخت مایع H2-A بوده و قرار است جانشین موشک سوخت جامد M-5 باشد که در سال 2006 به دلیل هزینههای بالای آن بازنشسته شد.
این موشک کوچک برای اولین بار در جهان به هوش مصنوعی مجهز بوده که به فضانوردان اجازه میدهد موشک را توسط خود آن بررسی کنند. در مرکز کنترل تنها هشت کارمند به کار پرتاب مشغول بودند که در مقایسه با آن در زمان پرتاب موشک H2-A 150 کارمند مورد نیاز بود.
ژاپن از سال 1955 در حال ارسال موشکهای سوخت جامد به فضا بوده که اوایل به جو بالایی زمین و سپس به فضا رسیدند. در دهههای بعد، زمینه برای خدمات پرتاب تغییر زیادی داشته است. رایانههای قویتر به ساخت ماهوارههای کوچکتر منجر شدهاند که بدلیل حمل جرم کمتر به مدار و نیاز سوختی کمتر، باعث ارزانتر شدن پرتاب موشک به مدار شده است. اگرچه هزینههای پرتاب هنوز یکی از موانع بزرگ در بودجه ماهوارهها است.
اپسیلون بر پایه فناوری موشکی کنونی ژاپن ساخته شده است: یک بوستر موشک جامد H-IIA در مرحله اول و دو مرحله بالاتر که بر اساس نمونههای استفاده شده در خودروی پروازی متوقف شده M-V هستند. هزینه اولین پرواز این موشک قرار است 38.5 میلیون دلار باشد که تقریبا نیمی از هزینه 76 میلیون دلاری موشک M-V است.
همراه این موشک همچنین یک ماهواره علمی کوچک موسوم به «رصدخانه سیارکی طیفسنج برای شناسایی تعامل جو(SPRINT-A)» ارسال خواهد شد. این تلسکوپ کوچک قرار است به رصد سیاراتی مانند زهره، مریخ و مشتری برای مشاهده سرعت جریان جوی آنها به فضای دیگر بپردازد. دانشمندان با این اطلاعات امیدوارند بتوانند بینش بهتری در مورد رفتار جو زمین در زمان جوانی آن بدست بیاورند.