مسئله تاثیر جنسیت در هوش آدمها امری است که روانشناسان مورد توجه قرار دادهاند و به نتایج جدیدی دست پیدا کردهاند. به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، ضریب هوشی انسانها ارتباطی به خانم و آقا بودن آنها ندارد، بیشتر وابسته به عوامل ژنتیک، شیوه آموزش و نظام تربیتی است. تمام آقایان و خانمها از یک فرمول واحدی پیروی نمیکنند و استثنائاتی وجود دارد که به طور اکثریت میتوان به حوزههایی مثل هوش عملکردی، هوش ریاضی، هوش کلامی، هوش هیجانی تقسیمبندی کرد که زیر مجموعههایی از مجموعه بهره هوشی هستند که ضریب هوشی را براساس آن تعریف میکنند و ممکن است بین دو جنس تفاوتهایی در قدرت عملکرد این مناطقی که نام بردیم باشد.
علی ناظری روانپزشک هیتت علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی با اشاره به اینکه هوش آقایان قویتر است یا خانمها میگوید: به طور معمول در بین هوش زن و مرد تفاوتهایی وجود دارد که بیشتر وابسته به عواملی مثل ژنتیک و شیوه آموزش و نظام تربیتی است و به خصوص در سالهای اول زندگی کارکردهای هوشی منجر به ساختن بهره هوشی افراد میشود که این عوامل تحت تاثیر هوش قرار میگیرد و تمام آقایان و خانمها از یک فرمول واحدی پیروی نمیکنند.
وی با بیان اینکه هوش خانمها ضریب بالاتری دارند، اظهار داشت: ساختارهای نیمکره مغز در خانمها و آقایان، که خانمها در هوش کلامی و هوش هیجانی نسبت به هوش آقایان عموماً ضریب هوشی بالاتری دارند، طبیعتاً نمره بالاتری میگیرند و توانمندتر هستند، حوزههای عملکردی بیشتر به موضوعات حوزه انتزاعی نزدیک است و مسائلهای همچون ریاضیات، منطق، گسسته یا موضوعات سه بعدی را در بر میگیرد که این مسئله براساس ساختارهای آناتومی مغز تشکیل میشود، در اکثریت آقایان در نیمه قویتری نسبت به خانمها وجود دارد.
ناظری عنوان کرد: در مغز مراکز مختلف و مناطق برای کارهای گوناگون وجود دارد که ممکن است بین دو جنس تفاوتهایی در قدرت عملکرد این مناطق وجود داشته باشد، همانند قسمتهایی از قشر مغز که در ناحیه پیشانی قرار دارد، بیشتر مسئول استدلال، منطق، فلسفه، قوه تخیل و از این قبیل است که اگر این قسمتها در خانمها و آقایان مقایسه شود در مییابیم که توانایی سلولهای بین مغز ، حجم قدرت عملکرد و حتی سایز و اندازه آنها در اکثر خانمها و آقایان بزرگتر است. بزرگ بودن به معنی آن است که در کارها استعداد بیشتری دارند، اکثریت خانمها از آن دسته از کسانی هستند که در منطق و ریاضیات دانشمند میشوند و یا اینکه آن دسته از آقایانی که در منطق و ریاضیات توانمند و علاقهمند هستند و دانشمند خواهند شد در این مسئله استثنا هم وجود دارد.
وی ادامه داد: از طرفی مشاهده میشود که خانمها در بعضی از علوم دیگر بیشتر با احساس خود سروکار دارند که حسهای کلامی و حضور ذهن با تمرکز روی چند موضوع مختلف میتوانند فکر کنند، این مسئله در جاهای مختلف دیگر مغز است که محدودیت و انجام این کارها را برعهده دارد و سایز بزرگتری را در مغز دارند. در این میان سلولهای که در مغزهای خانمها مشغول به فعالیت هستند نسبت به آقایان قویتر به نظر میرسند.
ناظری در ادامه با اشاره به هوش هیجانی خانمها در مشاغل و در کارهای بسیار سخت تصریح کرد: بحث هوش هیجانی در مشاغل و در کارهایی بسیار سخت مطرح است که در روابط عمومی و ارتباط با انسانها معنا پیدا میکند، یعنی آدمهایی که میتوانند معاشرت قویتری با اطرافیان خود داشته باشند، قدرت تشخیص طرف مقابل آنها نیز در این صورت بیشتر و بالاتر است که این مسئله بیشتر در خانمها قویتر است. قسمتهایی از مغز که هوش هیجانی را میسازد در خانمها حضور بیشتری دارد و قدرت بیشتر و سلولهای تواناتری در مغزهای خانمها دیده میشود.
تفاوتهای بین حوزههای مختلف مغزی آقایان و خانمها
وی در ادامه گزارش بیان کرد: خانمها باید مشاغلی را انتخاب کنند که در آن از هوش هیجانی مغز استفاده میشود و خانمها میتوانند در چنین حوزههای اجتماعی خودشان را نشان دهند.
ناظری اذعان داشت: شغل پرستاری حرفه تخصصی است و در حد فوق تخصص و دکتری میتوان آن را در ادامه داد و خانمها در این کار نیز تواناتر هستند زیرا این کار صرف داشتن دانش تئوریک در آن، کافی نیست بالاخره یک رابطه انسانی، یک هوش هیجانی و یک حس توام با آرامش وجود دارد که خانمها در این شغل تواناتر هستند، و مغز آنها برای دریافت زمان درد بیمار خیلی قویتر آز آقایان است و بهتر کار میکند بنابراین پرستارهای مجربتر و کارآمدتری میشوند.