بزرگترین برهان ریاضی از هر جنبه بسیار عظیم بوده و به بیش از صدها ریاضیدان برای گشودن آن در 1500 صفحه محاسبه نیاز است و اکنون مردی که به تکمیل یک تکه گمشده از این برهان کمک کرده قرار است برنده جایزه ریاضی امسال آکادمی علمی سوئد باشد.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، در اوایل ماه نوامبر، مایکل آشباچر، یک مبتکر در زمینه انتزاعی نظریه گروهها در موسسه فناوری کالیفرنیا در پاسادنا، جایزه 75 هزار دلاری رولف شاک را در ریاضیات از آکادمی علمی سلطنتی سوئد برای نقشی اساسی وی در ارائه قضیه طبقهبندی گروههای متناهی ساده دریافت خواهد کرد.
اگر آشباچر نبود، این قضیه عظیم هنوز با یک شکاف عظیم روبرو بود. در سال 2004 وی به همراه استفان اسمیت از دانشگاه ایلینویز شیکاگو، یک کتاب 1200 صفحهای در مورد آخرین تکه این جورچین تالیف کردند. در این کتاب برخی از کارهای اولیه آشباچر در کنار یکدیگر آمده و قضیه طبقهبندی گروههای متناهی را تکمیل کرده است.
قضیه طبقهبندی گروههای متناهی ساده به گروهها مرتبط بوده که در ریاضیات میتوان به مجموعهای از تقارنها مانند چرخشهای یک مربع اطلاق کرد که شکل اصلی را تولید میکند. برخی گروهها میتوانند از گروههای دیگر ساخته شوند اما گروههای متناهی ساده تاحدی مانند اعداد اول یا عناصر شیمیایی، بنیادی هستند. تعداد نامحدودی از گروههای متناهی ساده و تعداد محدودی از خانوادههایی که به آنها تعلق دارند، وجود دارد.
ریاضیدانان از قرن نوزدهم میلادی به مطالعه گروهها پرداخته بودند اما قضیه طبقهبندی گروههای متناهی ساده تا سال 1971 مطرح نشده بود. در آن زمان دانیل گورنشتاین از دانشگاه راتجر نیوجرسی طرحی را ابداع کرد که در آن به شناسایی تمام گروههای متناهی ساده پرداخته، آنها را به چند خانواده تقسیم کرده و اثبات کرد که هیچ نمونه دیگری وجود نخواهد داشت.
گورنشتاین و صدها همکار وی، دهههای متمادی را صرف کار بر روی این برهان کردند. این برهان تا سال 2004 و زمان انتشار کتاب آشباچر و اسمیت تکیمل شد. این کتاب به شناسایی تمام خانوادهها پرداخته و نشان داد که هیچ نمونه دیگری وجود ندارد.