همایش شهر هوشمند و اینترنت اشیاء درتاریخ 21 فروردین 96 در دانشكده مهندسی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار می شود.
مهمترین محورهای همایش شامل موارد زیر می باشد:
زیرساختهای ارتباطی شهرهای هوشمند
کاربردهای ICT و سرویسهای شهر هوشمند
اینترنت اشیاء درشهرهای هوشمند
استانداردها و نقشه راه توسعه شهرهای هوشمند
بومی سازی سرویس های شهرهای هوشمند
مدیریت ترافیک و حمل و نقل هوشمند
مدیریت انرژی و هوشمند سازی شبکههای برق
سلامت و محیط زیست هوشمند
سایر موارد مرتبط با شهرهای هوشمند و اینترنت اشیاء نیز مورد بررسی و ارزیابی قرار خواهند گرفت.
تکمیلی:
شهر هوشمند با استفاده از تکنولوژی ارتباطات و اطلاعات در نظر دارد تا کیفیت زندگی شهروندان شهرها را بهبود دهد. یک شهر هوشمند سه هدف مهم را دنبال می کند:
1) جمع آوری داده ها
2) برقراری ارتباط
3) آنالیز داده
تجهیزات هوشمند در سرتاسر شهر قرار دارند تا شرایط و اوضاع را اندازه گیری و بررسی کنند. به عنوان مثال، کنتور های هوشمند می توانند میزان مصرف برق، گاز، آب را اندازه گیری کنند. حسگرهای ترافیکی هوشمند می توانند شرایط جاده ها و ازدحام آن ها را گزارش دهند. GPS های هوشمند، مکان دقیق شهر، خیابان، ترافیک و.... را گزارش می دهند. همچنین ایستگاه های هواشناسی می توانند شرایط جوی را گزارش دهند. تلفن های هوشمند که توسط افراد زیادی استفاده می شود، شامل حسگرهایی است که می تواند سرعت، فشارخون و سایر پارامترهای سلامتی را اندازه گیری کند. وقتی که این داده ها جمع آوری شد نیاز به رسانه ای برای انتقال آنها به مقصد می باشد. برای این کار از شبکه های ارتباطی باسیم یا بیسیم مانند فیبر نوری، GPRS، کابل های مسی و.... استفاده می شود. بعد از جمع آوری و برقراری ارتباط داده ها، باید شروع به آنالیز آنها کرد.
هفت تکنولوژی باعث به وجود آمدن صفت "هوشمند" برای شهرها شده اند. این هفت تکنولوژی به شرح زیر می باشند:
· کنترل و ابزار دقیق: از ابزارها برای کنترل و نظارت بر تکنولوژی های موجود استفاده می شود. در واقع این ابزارهای کنترلی در حکم چشم و گوش شهر می باشند. برخی از این ابزارها عبارتند از:
- کنتورهای هوشمند آب، برق و گاز
- سنسورهای کیفیت هوا
- دوربین های مدار بسته
- سنسورهای جاده ای
این ابزارها برای کنترل و مدیریت از راه دور بسیار مناسب اند.
· شبکه های ارتباطی و برقراری اتصال: ارتباط دستگاه ها با یکدیگر و با مرکز داده ها در شهر های هوشمند، ازاهمیت بالایی برخوردار است. داده های جمع آوری شده توسط این دستگاه ها مورد پردازش و بررسی قرار می گیرند. شبکه های ارتباطی مختلفی برای این منظور استفاده می شوند که می توان به موارد زیر اشاره نمود:
o شبکه Wi-Fi شهری
o شبکه های Rf-mesh
o شبکه های سلولی
· همکاری بین نهادها و اعضای شهر: این سیستم ما را از همکاری کلیه تکنولوژی های شهر مطمئن می سازد. یکی از مزیت های آن جلوگیری از تداخل فعالیت های شهر و بلاک شدن آن می باشد. همچنین به یک شهر اجازه انتخاب وشروع فعالیت های عمرانی را با محاسبه ضریب اطمینان می دهد.
· امنیت و پنهان سازی: از جمله روش ها و سیاست های امنیت داده ها، پنهان سازی آن ها می باشد. امنیت داده ها نقشی حیاتی و مهم در ایجاد امنیت بین افراد در شهرهای هوشمند بازی می کند.
· مدیریت داده ها: داده ها، یکی از مهره های اصلی در شکل گیری شهرهای هوشمند می باشد. مدیریت داده ها و دسته بندی درست آن ها تاثیر بسزایی برای شکل گیری شهرهای هوشمند دارد.
· محاسبه منابع: در درجه اول شامل کامپیوترهای قدرتمند و سپس داده های جمع آوری شده و نیازهای مورد درخواست شهر هوشمند می شود. امروزه شهر های هوشمند به سوی توسعه پردازش ابری می روند. با استفاده از محاسبات ابری نیازی به تهیه سیستم های با قدرت پردازش بالا نمی باشد.
· آنالیز: داده های جمع آوری شده در مرکز داده، باید تجزیه و تحلیل گردند. برخی از این تجزیه و تحلیل ها عبارتند از: پیش بینی وضع هوا، آنالیز مصرف انرژی برق و اینکه چه زمانی تولید برق را افزایش یا کاهش داد، آنالیز شرایط برای اینکه چه قطعاتی نیاز به تعمیر دارند و مسیریابی هوشمند ترافیک جاده ها. در واقع تمام این پیش بینی ها برای ایجاد شرایط بهتر و مطلوب تر استفاده می شود.
دراین همایش یک روزه، مباحث مختلف با شهرهای هوشمند و اینترنت اشیاء بحث و بررسی می شوند. مجموعه مقالات پذیرفته شده در اولین همایش "شهر هوشمند و اینترنت اشیا" در پایگاه داده استنادی علوم جهان اسلام (ISC) نمایه خواهند شد.