تا کنون احتمالاً با تصویری از حروف و اعداد که عمداً کج و ناواضح رسم شدهاند در وبسایت های مختلف برخورد کردهاید و از شما خواسته شده تا آنرا به شکل صحیح خوانده و بادقت در یک جعبهٔ متن وارد کنید. اگر چنین است شما با یک کپچا سر و کار داشتهاید.
کَپچا (CAPTCHA)، که سرنام برابر انگلیسی «آزمون همگانی کاملا خودکارشدهٔ تورینگ برای مجزا کردن انسان و رایانه»* میباشد، یک سامانهٔ امنیتی و روند ارزیابی است که برای جلوگیری از برخی حملههای خرابکارانهٔ رباتهای اینترنتی بهکار میرود. این روند میتواند مشخص کند که مراجعه کنندگان به یک وبگاه و یا سایر خدمات آنلاین انسان هستند یا کامپیوتر. بدین منظور برنامهٔ کپچا آزمونهایی را تولید میکند که تنها انسانها قادر به پاسخگویی به آنها باشند. چون کامپیوترها و نرمافزارهای فعلی احتمالاً نمیتوانند پاسخ درستی به این آزمون بدهند، هر کاربری که آنرا درست حل کند، انسان فرض میشود.
یک کپچای مدرن:
کپچا گاهی «معکوس تست تورینگ» نامیده میشود. چون تست تورینگ توسط انسان برگزار میشود و هدفش تشخیص ماشین است اما کپچا توسط ماشین برگزار میشود و هدفش تشخیص انسان است.
دانشگاه کارنگی ملون که تحقیقات زیادی در زمینه کپچا دارد، میخواست واژه کپچا را به نام خود به ثبت برساند که این اقدام مورد پذیرش واقع نشد. به همین دلیل آنها از واژه یِ ReCAPTCHA برای اقدامات خود استفاده نمودند.
کاربردهای کپچا:
-- جلوگیری از اسپم در بلاگ ها و سایر وبگاهها
-- جلوگیری از نفوذ روبات ها به رایانه ها
-- جلوگیری از نفوذ هکر ها به رایانه ها
*. Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart