يکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳
شنبه ۱۴ دی ۱۳۹۲ 3304 0 3

اسرار فضای کیهانی با اجرام عجیب و غریب اش دیر زمانی ذهن انسان زمینی را به خود معطوف کرده است. تولد هر ستاره هنوز هم معجزه عالم کائنات را به رخ بشر می کشد.

شگفت انگیز ترین رویدادهای نجومی ۲۰۱۳

اسرار فضای کیهانی با اجرام عجیب و غریب اش دیر زمانی ذهن انسان زمینی را به خود معطوف کرده است. تولد هر ستاره هنوز هم معجزه عالم کائنات را به رخ بشر می کشد. در این میان امپراتوری سحابی های اسرارآمیز در برابر صورت های فلکی با صف طولانی ستارگان درخشان، گنبد خضرای هستی را بسان فرشی رنگارنگ شبا هنگام تزیین کرده اند. در همین راستا مجموعه ای از جنجالی ترین اخبار کهکشانی در ادامه بررسی خواهد شد:
 
نخستین پیام کی روبو به زمین
«کی روبو» kirob نخستین روبات سخنگوی فضایی، در ایستگاه فضایی بین المللی با پیامی کوتاه به فضانورد ژاپنی، رویدادی شگرف را رقم زد. روبات کاملاً هوشمند ژاپنی به همراه کویچی واکاتا، فضانورد ژاپنی همراهش، به مناسبت آغاز جشن کریسمس ۲۰۱۳ میلادی به حرف آمد و از محقق فضایی پرسید، برای جشن کریسمس چه هدیه ای می خواهی؟ «تموتاتاکاشی»، طراح این پدیده شگرف اعلام کرد: روبات ۳۰ سانتیمتری سخنگو، رابط میان انسان، سیستم های فضایی و اینترنت است. همراهی فضانوردان در سفرهای طولانی مدت و ارسال اطلاعات فضایی، مهم ترین وظیفه کی رو بو خواهد بود.
 
پایان مأموریت کاوشگر دیپ ایمپکت
کاوشگر Deep Impact پس از دو هفته سکوت رادیویی ارتباط خود را با ستاره شناسان مرکز تحقیقاتی و محققان ناسا از دست داد و از کنترل و مدار شناسایی خود خارج شد. 
منجمان ناسا در گزارشی اعلام کردند، دیگر قادر نیستند ارتباط خود را با کاوشگر احیا کنند. بدین طریق این کاوشگر امکان بازیابی و تنظیم را از دست داد و پس از تقریباً یک دهه فعالیت به مأموریت فضایی اش خاتمه داد. «مایکل هیدن»، از دانشمندان و محققان ساخت این کاوشگر گفت: ارسال تصاویر فوق العاده دیپ ایمپکت، انقلابی بزرگ در شناسایی ما از فعالیت های ستاره های دنباله دار ایجاد کرد.
 
فرود فضاپیمای چینی بر سطح ماه
افتخاری دیگر از فضانوردان و کارشناسان نجومی چین با پرتاب موفقیت آمیز فضا پیمای بدون سرنشین چانگ ای۳ به وقوع پیوست. دانشمندان چینی روبات ماه نورد یوتو (Yutu) یا خرگوش یشمی را برای اجرای آزمایش های زمین شناسی به همراه فضاپیما به مأموریت کیهانی فرستادند. این روبات در مأموریت سه ماهه خود به جست وجوی مواد معدنی نادر از جمله تیتانیوم، اورانیوم و هلیم خواهد پرداخت. این دستاورد بزرگ پس از امریکا و روسیه به چین تعلق گرفت.
 
رصد قمر اسرارآمیز نپتون پس از ۲۴ سال
کاوشگر ویجر ۲ در سال ۱۹۸۹ میلادی ۱۳۶۸ هجری شمسی تصاویر نایاد Naiad، نزدیک ترین قمر نپتون با قطر ۱۰۰ کیلومتر را به زمین مخابره کرده بود، اما پس از آن تاریخ به مدت ۲۴ سال این قمر ناپدید شد. «مارک شوالتر»، از دانشمندان ناسا و محققان مرکز تحقیقاتی «ستی»، دلیل اصلی رصد ناپذیری این قمر را قرار گرفتن در مکان اشتباه و خارج از مدار اصلی اش عنوان کرد. طبق نظر کارشناسان نجوم، دلایل زیادی برای این واکنش وجود دارد که اثر متقابل این قمر با سایر قمرهای سیاره نپتون، از مهم ترین عوامل به شمار می رود. تاکنون محققان با تحلیل هایی که انجام داده اند ۱۴ قمر نپتون را کشف کرده اند. Naiad همواره هدفی گریزان برای محققان محسوب می شد از این رو گردآوری اطلاعات پیشین حقایق جدیدی را درباره اسرار این قمر خارق العاده افشا خواهد کرد.
 
ماه ۱۰۰ میلیون سال جوان تر شد
سن ماه با ۱۰۰ میلیون سال کاهش، بین ۴/۴ تا
۴/۴۵ میلیارد سال تخمین زده شد.
بر اساس آخرین تحقیقات کارشناسان ناسا، ماه اندکی دیرتر از هنگام شکل گیری مریخ و کهکشان راه شیری تشکیل شده است. پیش از این عمر ماه ۴/۵۶ میلیارد سال برآورد شده بود. ریچارد کارلسون، از مؤسسه علوم کارنگی در واشنگتن دی سی در این باره گفت: نظریه های مختلفی درباره نحوه شکل گیری عمر ماه وجود دارد. نتایج جدید این تحقیق در جلسه ای برنامه ریزی شده توسط انجمن سلطنتی نجوم لندن با موضوع «منشأ ماه»، اعلام شد. بر اساس تجزیه و تحلیل شهاب سنگ «سیارک وستا» که بارها با سطح زمین برخورد کرده است، دانشمندان به میزان سن تقریبی اجرام آسمانی پی بردند. طبق این تحقیق، زمین و تنها قمر آن باید زمان طولانی تری را برای تشکیل و رسیدن به حجم ایده آل سپری کرده باشد.
 
دریای الماس در مشتری و زحل
رعد و برق ها و توفان های شدید در جو سیارات مشتری و زحل باعث تولید ذرات کربن به شکل دوده و ترکیبی گرافیتی شده است. محققان و دانشمندان ناسا براساس مشاهدات و آزمایش های به عمل آمده اعلام کردند: گرافیت در حال سقوط به سیاره پس از فشار، حرارت و مواد تلفیقی تبدیل به الماس جامد می شوند و محاسبات اختر فیزیکدانان نشان داد شرایط جوی در دو سیاره مشتری و زحل به گونه ای است که امکان تولید اقیانوس های دائمی از الماس مذاب در سطح آنان وجود دارد. پیش از این دانشمندان براساس تجزیه و تحلیل های خود احتمال وجود الماس را درسیارات اورانوس و نپتون پیش بینی کرده بودند. طبق گفته محققان، فشار و دمای زیاد باعث تشکیل و ترکیب اتم های کریستالی کربن خواهد شد که سرانجام این آرایش اتم ها را الماس می نامیم. «پیتر روید»، از اساتید دانشگاه آکسفورد معتقد است: وجود الماس های سیارات مشتری و زحل پذیرفتنی است، اما آن تصوری که از الماس زمینی داریم با خصوصیات و ترکیبات الماس های فضایی کاملاً متفاوت خواهد بود.
 
شکوه تولد یک ستاره
دو تلسکوپ فضایی و زمینی، به طور همزمان، شگفت برانگیز ترین رویداد نجومی را شکار کردند. هنگام تولد ستاره، گازهای منتشر شده به همراه گرد و غبار کیهانی، رنگین کمانی از انوار مختلف را خلق کرده اند. محققان ناسا، انبساط های سریع زمان تولد، بی نظمی در اشکال ابرهای گازی تولید شده و پیدایش جرم فضایی را ثبت کرده اند. ستاره ۴۷/۴۶ با تولدش، دریچه ای نوین بر عالم نجوم و تحقیقات اخترشناسان گشوده است.
 
کشف کهکشان وابل
کهکشان وابل Wobble توسط یک تیم بین المللی از ستاره شناسان کـــهکشان راه شیری در مؤسسه اختر فیزیک «پوتسدام» برلین، واقع در آلمان کشف شد. آزمایش های سرعت شعاعی به همراه دیگر داده های آماری در خصوص ویژگی های ستارگان، به واسطه جدیدترین تجهیزات و ابزار فضایی فرصتی جدید برای محققان به همراه آورد. کهکشان جدید در اطراف خورشید قرار دارد و کانونی برای تشکیل ستارگان، سیاهچاله ها و سیارک ها است. کهکشان مارپیچی وابل با نورهای قرمز و آبی رنگ اطرافش تا مدت ها موضوع تحقیق ستاره شناسان اروپایی و امریکایی خواهد بود.
 
بارش شهاب جوزایی
زیباترین و بزرگ ترین بارش شهاب سنگ های کیهانی در نخستین ساعات بامداد ۱۳ آذرماه، موجب نورافشانی مناطقی از جهان شد. کارشناسان ستاره شناسی ناسا به همراه همتایان اروپایی شان اعلام کردند: در هر ساعت بین ۱۰۰ تا ۱۲۰ شهاب سنگ پس از مسافت ۷۸ هزار مایلی در آسمان شب پدیدار شدند. براساس نظرات محققان ناسا، منشأ رگبار شهابی در صورت فلکی جوزا بود که طی رویدادی سالانه به مدت چهار روز از ۲۳ الی ۲۷ آذرماه به وقوع می پیوندد.
کلمات کلیدی

آی هوش: گنجینه دانستنی ها و معماهای هوش و ریاضی

نظراتی که درج می شود، صرفا نظرات شخصی افراد است و لزوماً منعکس کننده دیدگاه های آی هوش نمی باشد.
آی هوش: مرجع مفاهیم هوش و ریاضی و انواع تست هوش، معمای ریاضی و معمای شطرنج
 
در زمینه‌ی انتشار نظرات مخاطبان، رعایت برخی موارد ضروری است:
 
-- لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
-- آی هوش مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
-- آی هوش از انتشار نظراتی که در آنها رعایت ادب نشده باشد معذور است.
-- نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.
 
 
 
 

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

قواعد بخش پذیری بر اعداد  1 تا 20
زندگینامه ریاضیدانان: جان فوربز نش
طنز ریاضی: اثبات 5=2+2
طنز ریاضی: لطیفه های ریاضی!
زندگینامه بزرگان ریاضی: سرینیواسا رامانوجان
بررسی تعلیم و تربیت از دیدگاه جان دیوئی
تعاریف و مفاهیم: قضیه حمار
گزاره چیست؟
سیستم عدد نویسی رومی