دوشنبه ۱ بهمن ۱۴۰۳
يکشنبه ۳ خرداد ۱۳۹۴ 4795 0 4

آی‌بی ام به تازگی به الگوریتم نومنتا علاقه‌مند شده است. الگوریتمی که شباهت زیادی به پروژه هوش‌مصنوعی این شرکت دارد.

آغاز یک جهش بزرگ در هوش‌مصنوعی

آی‌بی‌ام و آزمایش نرم‌افزارها و الگوریتم‌های همانند مغز انسان

نومنتا آب‌بی‌ام بزرگ؛ ترکیب این اسامی بدون هیچ‌گونه توضیحی نشان‌دهنده آغاز جهشی بزرگ در دنیای فناوری است. آی‌بی ام به تازگی به الگوریتم نومنتا علاقه‌مند شده است. الگوریتمی که شباهت زیادی به پروژه هوش‌مصنوعی این شرکت دارد. نومنتا در حال توسعه یک نظریه منسجم، یک هسته فناوری نرم‌افزاری و برنامه‌های کاربردی متعددی است که همه آن‌ها بر اساس نئوکورتکس (neocortex) قرار دارند.
 
از زمانی‌که جو هایاشی، از مدیران برجسته  اچ‌پی و مدیر توسعه محصول webOS، این شرکت را که خیلی‌ها آرزوی کار کردن در آن‌را دارند ترک کرد و در سال 2011 به Numenta پیوست، خبری از Numenta نبود. چرا که این شرکت تصمیم گرفته بود تا کارهای خود را بی سر و صدا به پیش ببرد. اکنون این شرکت بزرگ فناوری بار دیگر خبرساز شده و با نرم‌افزار هوش‌مصنوعی خودش به میدان بازگشته است. بر اساس گفته‌های تک‌ریویو، آی‌بی‌ام به تازگی شروع به آزمایش الگوریتم هوش‌مصنوعی نومنتا برای برخی وظایف خاص، از قبیل تجزیه و تحلیل تصاویر ماهواره‌‌ای به دست آمده از زمین‌های کشاورزی و دستگاه‌هایی که ممکن است به درستی کار نکنند، کرده است. فناوری نومنتا چشم آی‌بی‌ام را گرفته است، به دلیل این‌که این شرکت روی پروژه مشابهی مشغول به کار است که عملکردی شبیه به مغز انسان دارد و متفاوت از نرم‌افزارهای هوش‌مصنوعی کار می‌کند. در حال حاضر، یک تیم صد نفره در آی‌بی‌ام مشغول آزمایش الگوریتم‌هایی هستند که توسط محقق و پروفسور ارزشمند وینفرید ویلکه رهبری می‌شود. آی‌بی‌ام به وینفرید ویلکه اجازه صحبت درباره این پروژه‌ را نداده است. اما وینفرید ویلکه در ماه فوریه صحبت‌های بسیار جالبی درباره نومنتا و فناوری انجام داد.
 
او تاکنون بیش از 120 مقاله در زمینه فیزیک هسته‌ای، معماری و انرژی کامپیوترها و مطالب زیادی درباره مهندسی نرم‌افزار به چاپ رسانده است. او به تازگی تحقیقاتی پیرامون محاسبات شناختی و ذخیره‌سازی پیشرفته انرژی که به اعتقاد او برای اقتصاد انرژی‌های تجدیدپذیر ضروری است را در دست کار دارد. آی‌بی‌ام همچنین گروهی را برای کار روی الگوریتم یادگیری ماشینی نومنتا برای انجام یکسری از وظایف همچون ترجمه تصاویر ماهواره‌ای در آزمایشگاه تحقیقاتی آلمادن در سن خوزه کالیفرینا گرد هم آورده است. این گروه همچنین در حال کار روی طراحی کامپیوترهایی هستند که بر اساس ایده‌های سخت‌افزاری هاوکینس کار می‌کنند. ویلکه می‌گوید: « متخصصان برای آموزش نرم‌افزارهای یادگیری ماشینی از یکسری داده‌های نمونه برای آغاز کار استفاده می‌کنند. الگوریتم‌‌های نومنتا ممکن است به فرآیند یادگیری ماشینی برای حل مشکلات بیشتری کمک کنند.»
 
یادگیری ماشینی به طور گسترده‌ای توسط گوگل و شرکت‌های بزرگ محاسباتی برای کارهای مختلفی همچون دسته‌بندی تصاویر مورد استفاده قرار می‌گیرد. بیشتر محققان تمرکزشان روی فناوری یادگیری عمیق است که از چند لایه از سلول‌های شبکه عصبی مصنوعی برای پیدا کردن الگوریتم‌هایی برای داده‌ها استفاده می‌کنند. اما یادگیری عمقی به طور ویژه از زیست‌شناسی تقلید نمی‌کند.
 
تک‌ریویو در ادامه می‌افزاید: «وینفرید ویلکه، نومنتا را به دلیل این‌که در مقایسه با نرم‌افزارهای یادگیری ماشینی به واقعیت‌‌های بیولوژیک نزدیک‌تر است، مورد ستایش قرار می‌دهد. به عبارت دیگر، در مقایسه با دیگر رقبای خود عملکرد آن شباهت بیشتری به مغز انسان دارد. برای نمونه، نومنتا در مقایسه با دیگر رقبا درک سریع‌تری از داده‌‌های دریافتی دارد، در حالی‌که رقبا ابتدا باید الگوهایی را برای این منظور ارائه کرده و بعد به مدیریت کارهایشان بپردازند. به این شکل، الگوریتم نومنتا ظرفیت‌های لازم را برای افزایش و ترفی هوش‌مصنوعی دارد. با این حال، منتقدانی نیز وجود دارند. گری مارکوس، پروفسور روانشناس دانشگاه نیویورک و بنیانگذار شروعی دیگر در هوش‌مصنوعی به تک‌ریویو در این باره می‌گوید:« در حالی‌که نومنتا تا حدی رفتارش شبیه به مغز انسان است؛ بیش از حد ساده‌انگارانه است. به این شکل، او هنوز در تلاش برای "فهمیدن زبان طبیعی" یا " تولید نتایج از آخرین پیشرفتها در زمینه تشخیص تصاویر است".»
 
جالب خواهد بود ببینیم آی‌بی‌ام چگونه از این فناوری به منظور توسعه محصولاتش استفاده خواهد کرد. برای مثال نرم‌افزار تشخیص متن به گفتار، دستیار صوتی که توانایی شناسایی هر لهجه‌ای را دارد به عنوان بخشی از آزمایش‌های ای‌بی‌ام خواهند بود. در شرایط فعلی، کارمندان نومنتا  تمرکزشان روی آموزش نرم‌افزار برای کنترل تجهیزات فیزیکی است که در آینده مورد استفاده روبات‌ها قرار خواهد گرفت.
کلمات کلیدی

آی هوش: گنجینه دانستنی ها و معماهای هوش و ریاضی

نظراتی که درج می شود، صرفا نظرات شخصی افراد است و لزوماً منعکس کننده دیدگاه های آی هوش نمی باشد.
آی هوش: مرجع مفاهیم هوش و ریاضی و انواع تست هوش، معمای ریاضی و معمای شطرنج
 
در زمینه‌ی انتشار نظرات مخاطبان، رعایت برخی موارد ضروری است:
 
-- لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
-- آی هوش مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
-- آی هوش از انتشار نظراتی که در آنها رعایت ادب نشده باشد معذور است.
-- نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.
 
 
 
 

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

قواعد بخش پذیری بر اعداد  1 تا 20
زندگینامه ریاضیدانان ایرانی: حکیم عمر خیام
زندگینامه ریاضیدانان: محمد خوارزمی
زندگینامه بزرگان ریاضی: ابوریحان بیرونی
اتحادهای ریاضی
زندگینامه ریاضیدانان: رویا بهشتی زواره
طنز ریاضی: لطیفه های ریاضی!
همه چیز درباره هوش مصنوعی به زبان ساده
زندگینامه بزرگان ریاضی: دكتر مهدی بهزاد پدر گراف ایران