برای اولین بار در ایران قرار است آبان ماه سال جاری، نمایشگاه شهر هوشمند با محوریت مواردی همچون دولت هوشمند، ساختمان هوشمند، حمل و نقل، محیط زیست و اقتصاد هوشمند با حمایت وزارت راه و شهرسازی برگزار شود.
به گزارش ایسنا، طی سالهای اخیر موضوع شهر هوشمند در ایران همواره مطرح شده و حتی پنج شهر ارومیه، اصفهان، تهران، مشهد و تبریز به عنوان شهرهای هوشمند ایران معرفی شدند. با این وجود کارشناسان معتقدند این شهرها هنوز با شاخصهای نوین در این زمینه فاصله دارند و لزوم ارتقای تکنولوژی، ایجاد زیرساخت و بحث و تبادل نظر در این زمینه احساس میشود. بر این اساس نمایشگاه بینالمللی شهر هوشمند برای نخستین بار در کشور با حمایت وزارت راه و شهرسازی، وزارت کشور (مرکز توسعه دولت الکترونیک، فناوری اطلاعات و آمار)، نهاد ریاست جمهوری (مرکز فناوری اطلاعات، ارتباطات و امنیت)، سازمانها، نهادها، انجمنها و اتحادیههای داخلی و بینالمللی همزمان با برگزاری نخستین نمایشگاه مسکن، شهرسازی برگزار خواهد شد.
این نخستین باری است که مفهوم "شهر هوشمند" کانون توجه یک نمایشگاه بینالمللی در ایران شده است که محورهایی از جمله دولت هوشمند، ساختمانهای هوشمند، حمل و نقل هوشمند، محیط زیست هوشمند، اقتصاد هوشمند، تجهیزات زیرساختی اطلاعات و مخابرات، سلامت و آموزش و انرژی را در برمیگیرد.
شهر هوشمند (Smart City) به شهری گفته میشود که بر اساس آخرین نظریههای تکامل یافته مدیریت شهری بر پایه فناوری اطلاعات و ارتباطات، دارای شش معیار اصلی حکمرانی هوشمند، شهروند هوشمند، محیط زندگی و محل زندگی هوشمند، اقتصاد هوشمند، حمل و نقل هوشمند و انرژی هوشمند باشد.
شهر هوشمند یک منطقه شهری است که از انواع مختلف سنسورهای الکترونیکی برای جمعآوری اطلاعات و تحلیل آنها استفاده میکند که این اطلاعات برای مدیریت داراییها و منابع شهری کارآمد است. این پروسه، شامل اطلاعات جمعآوری شده از شهروندان، دستگاهها و منابع شهری است که پردازش و تجزیه و تحلیل میشود تا به نظارت و مدیریت ترافیک و حمل و نقل، سیستم، نیروگاه، آب، تأمین شبکه های، زباله، مدیریت، قانون اجرای سیستمهای اطلاعاتی و مدارس و کتابخانهها و بیمارستانها و دیگر خدمات اجتماعی کمک کند.
شهرهایی مثل سونگدو و سوون و محله ی گنگنم از شهر سئول (کره جنوبی)، استکهلم (سوئد)، واترلو در اونتاریو و کلگری در آلبرتا (کانادا)، تایپه (تایوان)، میتاکا (ژاپن)، گلاسکو (اسکاتلند)، نیویورک و لاگرانج از جورجیا (آمریکا) و در نهایت سنگاپور همه از شهرهایی بودهاند که برای تلاشهایشان در زمینه اضافه کردن شبکههای پرسرعت و خدمات الکترونیکی که به پایدار کردن محیطهای خلاق، رشد و همگانی شدن شهر کمک میکردهاند از آنها تقدیر شده است.
در این نمایشگاه که از ۲۷ تا ۲۹ آبان ماه در محل مصلی تهران برگزار خواهد شد، محورهای مسکن و شهرسازی نیز درکنار شهر هوشمند مورد توجه قرار خواهد گرفت که انبوه سازان و سازندگان پروژه های کلان مسکن، بررسی دستاوردها و توانمندیهای شهرداریهای کشور، موضوع پسماند و بازیافت زباله، انرژی نو در مسکن و شهرسازی و مهندسین مشاور، طراحان و معماران پروژه های کلان شهری از اصلیترین محورهای مورد توجه نخستین نمایشگاه بینالمللی شهر هوشمند خواهند بود.