جهان امروز در وابستگی روزافزون عرصه های مختلف آن به فناوری های نوین اطلاعاتی و ارتباطی مشخص می شود به نحوی که حتی انجام ساده ترین کارهای روزمره بدون استفاده از آنها به سختی انجام می گیرد. فناوری های جدید با سرعت غیرقابل تصوری در سال های اخیر بخش های مختلف زندگی ما را تحت تاثیر خود قرار داده اند. این تاثیرات با اختراع تلفن های همراه هوشمند به اوج خود رسیده است؛ همراهان هوشمندی که توانسته اند رویاهای انسان را در ارتباط دیداری و شنیداری دوسویه با یکدیگر تحقق بخشند، درست مانند رویای پرواز انسان ها در آسمان یا دیدن تصاویر انسان ها بر صفحه تلویزیون که پیش از این تحقق یافته بود. قابلیت های فراوان تلفن های همراه هوشمند باعث شده است که اشخاص و موسسات بتوانند از آنها به عنوان کامپیوتر، در ارتباطات اینترنتی استفاده کنند.
پیشرفت های روزافزون تولید گوشی های هوشمند و کاهش قیمت آنها باعث شده است این گوشی ها هرچه بیشتر در اختیار اشخاص قرار گیرند. این امر با توجه به ماهیت ویژه ساختاری تلفن های همراه هوشمند چالش های جدید امنیتی در حفظ اطلاعات اسناد و مدارک ردوبدل شده برای سازمان ها و موسسات به وجود آورده است. این گوشی ها در مدت کوتاهی توانسته اند تفوق و برتری خود را نسبت به گوشی های دیگر نشان دهند. به طوری که می توان گفت تعداد کسانی که از آنها استفاده می کنند در حال پیشی گرفتن از تعداد افرادی است که از گوشی های نسل قدیم تلفن های همراه استفاده می کنند.
تلفن های همراه هوشمند به مثابه کامپیوترهای جیبی هستند که از توانایی و عملکرد کامپیوترهای رومیزی برخوردارند و چون دفتر کار کوچکی ذخیره سازی، پیمایش، ویرایش و دستور چاپ اسناد الکترونیک را انجام می دهند. آنها صفحه نمایش لمسی دارند، هرچند ظاهرا برای تماس های تلفنی طراحی شده اند، اما قابلیت های بی شماری مانند چندمنظوره بودن، پردازش، ذخیره و انتقال آسان و لمسی اطلاعات، ارتباط دایمی با اینترنت، معلوم بودن موقعیت کاربر از طریق جی پی اس و... آنها را به یک دستیار دیجیتال تبدیل کرده است. خدمات انتقال پیام های چندرسانه ای، امکاناتی را برای کاربران فراهم می کند که آنها می توانند موضوعات و پیام های مختلفی را بدون وقفه و پی درپی ارسال یا دریافت کنند. این نوع خدمات (ام ام اس) همچنین کاربران را قادر می کند پیام های متنوع پست الکترونیکی خود را برای دیگران ارسال کنند. آنچه در ادامه می آید، برخی از مزیت های گوشی های هوشمند و کاربردی ترین آنها در روابط و مناسبات اجتماعی را به اختصار توضیح می دهد.
حریم خصوصی افراد
با گسترش استفاده از تلفن های همراه هوشمند در سراسر جهان، مطالعه و تحقیق درباره موضوع حفظ حریم خصوصی کاربران، این پدیده ارتباطی منحصربه فرد از اهمیت ویژه ای برخوردار شده است زیرا اندازه کوچک صفحه نمایشگر، قابلیت جابه جایی و ارتباطی فارغ از محدودیت های زمان و مکان و نیز انتخاب مخاطبان خاص از سوی کاربران، چالش های جدیدی را در عرصه استفاده از این گوشی ها به وجود آورده است. به عنوان مثال می توان گفت مقدار زیادی از اطلاعات شخصی و خصوصی افراد مانند اطلاعات تماس با دوستان، عکس های خانوادگی، سابقه مرور در سایت های اینترنتی و... در گوشی های هوشمندی که به وسیله افراد در نقاط مختلف حمل می شود، وجود دارد. مضافا اینکه در معرض انواع و اقسام نرم افزارهای مخرب جاسوسی نیز هستند که این موارد، چالش های مهمی را در عرصه استفاده از گوشی های هوشمند به وجود آورده است. استفاده کاربران تلفن های همراه هوشمند از برنامه های نرم افزاری مختلف و ترکیب اطلاعات گوناگون به ایجاد اشکال جدیدی از این اطلاعات منجر شده است که این امر خود می تواند خطرات جدیدی را در حفظ حریم خصوصی افراد ایجاد کند. چالش دیگر این گوشی ها، اندازه کوچک صفحه نمایش آنهاست که ایجاد ارتباط موثر در به کارگیری شیوه های موثر حفظ حریم خصوصی را با دشواری مواجه می کند.
نتایج تحقیقات جدید نشان می دهد تهدیدهای گوشی های هوشمند متنوع، پیچیده و زیرکانه است زیرا از یک طرف کیفیت این گوشی ها مدام در حال افزایش است از طرف دیگر، قیمت آنها در حال کاهش است. مضافا اینکه کاربری آنها روزبه روز آسان تر می شود. با این حال هنوز تصور چنین خطرات بالقوه برای کاربران گوشی های هوشمند قابل تصور نیست. کاربران هنوز بر این باور هستند که گوشی های هوشمند فقط برای تماس های تلفنی، خواندن پاسخ های متنی، پاسخ به ایمیل ها و تنظیم ملاقات کاری ساخته شده است، اما واقعیت این است که قابلیت های گوشی های هوشمند بیشتر از حد تصور کاربران است. موارد شرح داده شده نگرانی هایی را در مورد تجاوز به حریم خصوصی افراد، در سراسر جهان به وجود آورده است.
اخیرا توافقنامه ای بین دادستان کل کالیفرنیا و شرکت های بزرگ نرم افزاری دنیا (آمازون، اپل، اچ پی، مایکروسافت و فیس بوک) با هدف حمایت از برنامه های حفظ حریم خصوصی افراد منعقد شد. این شرکت ها مطابق چارچوب های پذیرفته شده توافق راهبردی با دادستانی کل کالیفرنیا ملزم شدند که نرم افزارهایی را برای بهبود برنامه های حمایت از حریم خصوصی افراد در محیط های تلفن همراه طراحی کنند، این اصول که شامل سیاست های کلی حفظ حریم خصوصی است در دسترس کاربران قرار می گیرد تا قبل از دانلودکردن برنامه نرم افزاری خاصی از آن آگاهی یابند.