فرناندو کورباتو در سال 1961 میلادی موفق به یافتن راهی برای به اشتراکگذاشتن زمان کامپیوتر بین چند کاربر شد. اشتراک زمانی (Time Sharing) به استفاده همزمان از سیستم کامپیوتر توسط چند کاربر گفته میشود که در این روش میتوان به طور همزمان چند برنامه کاربردی جداگانه را به اجرا درآورد. فرناندو کورباتو علاوه بر جایزه تورینگ، در سال 1966 جایزه IEEE W. W. McDowell، در سال 1980 Harry Goode Memorial، در سال 1982 IEEE Computer Society Computer Pioneer Award، در سال 1998 NEC Corporation Foundation Computers & Communication (C&C) Prize را نیز به خود اختصاص داد.
===
رابین میلنر-1991
رابین میلنر به دلیل سه دستاورد کامل و متمایز LCF، ML و CCS موفق به دریافت جایزه تورینگ شد. LCF منطق توابع قابل محاسبه، نخستین تئوری مبتنی بر برنامه کاربردی برای ماشینهای مورد استفاده در ساختوساز است.ML یک زبان برنامهنویسی تابعی است که توسط گروهی به سرپرستی رابین میلنر در اواخر دهه 1970 در دانشگاه ادینبرگ گسترش یافت و قواعد نحوی آن الهام گرفته شده از ISWIM است. CCS هم یک نظریه عمومی از همزمانی است.رابین میلنر علاوه بر جایزه تورینگ، موفق به دریافت جوایز دیگری از جمله جایزه British Computer Society Technical در سال 1987و مدال Royal Society of Edinburgh در سال 2004 نیز شده است.
===
باتلر لامپسون-1992
باتلر لامپسون به دلیل توسعه محیطهای محاسبات شخصی و توزیع شده و فناوریهای اجرای آنها مانند ایستگاههای کاری، شبکه، سیستمعامل، سیستمهای برنامهنویسی، نمایشگرها، امنیت و انتشار اسناد، منتخب دریافت جایزه تورینگ شده است. وی علاوه بر جایزه تورینگ، جوایز بسیار دیگری از جمله ACM Software Systems Award، جایزه IEEE Computer Society, Computer Pioneer مدال IEEE von Neumann، جایزه National Academy of Engineering’s Draper را نیز دریافت کرده است.
===
ریچارد استیرنز- 1993
یوریس هارتمانیس- 1993
یوریس هارتمانیس و ریچارد استیرنز به واسطه مقالههای بنیادینشان که اساس و بنیاد شاخههای نظریه پیچیدگی محاسباتی است، موفق به دریافت جایزه تورینگ شدند.
===
راج ردی- 1994
ادوارد فایگن باوم- 1994
ادوارد فایگنباوم و راج ردي به دلیل پیشگامی در طراحی سیستمهای هوش مصنوعی در مقیاس بزرگ، نشان دادن اهمیت کاربردی و تأثیر تجاری بالقوه فناوری هوش مصنوعی، منتخب دریافت جایزه تورینگ شدند. راج ردي (پژوهشگر هوش مصنوعي در دانشگاه كارنگي ملون)يكي از پيشگامان شناسايي گفتار نيز هست. وی بخش بزرگي از زندگي حرفهاياش را صرف تلاش براي يافتن راههايي کرده است که با کمک آنها فناوري را در اختيار فقرا قرار دهد. ادوارد فایگن باوم به عنوان پدر «سیستمهای خبره» یا Expert Systems شناخته میشود. نام او در سال ۲۰۱۱ به واسطه تأثیرش درحوزه هوش مصنوعی در تالار مشاهیر هوش مصنوعی IEEE Intelligent Systems ثبت شد.
===
مانوئل بلام- 1995
مانوئل بلام به دلیل سهم بسزایش در بنیانگذاری نظریه پیچیدگی محاسباتی و کاربرد آن در رمزنگاری و کنترل کردن برنامه، موفق به دریافت جایزه تورینگ شد. برخی از کارهای دیگر او شامل یک پروتکل برای مسئله شیر و خط از راه دور، الگوریتم انتخاب زمان خطی، مولد اعداد تصادفی و اخیرا پازل captcha است.
===
داگلاس انگلبارت- 1997
داگلاس انگلبارت به دلیل کارهای خود در رابطه با چالشهای تعامل انسان و کامپیوتر شهرت یافت. نتیجه این چالشها اختراع ماوس کامپیوتر، توسعه ابرمتن، شبکههای کامپیوتری و واسط گرافیکی کاربر بودهاست. او طرفدار و متعهد به توسعه و استفاده از کامپیوتر و شبکه کامپیوتری برای کمک به مقابله با مشکلات فزاینده و پیچیده جهان به صورت فوری است. وی به دلیل ارائه چشماندازی الهامبخش از آینده محاسبات تعاملی و اختراع فناوریهای کلیدی برای کمک به این چشمانداز، منتخب دریافت جایزه تورینگ شد.
===
جیمز گری- 1998
جیمز گری به دلیل سهم بسزایش در پایگاههای داده، تحقیقات در زمینه پردازش تراکنشها و رهبری فنی در پیادهسازی سیستم، موفق به دریافت جایزه تورینگ شد.
===
فردریک بروکس-1999
فردریک بروکس عبارت نفر - ماه یا عبارات مشابه آن نظیر نفر - ساعت یا نفر - روز را وارد پروژههای نرمافزاری کرد و اساس مدیریت چنین پروژههایی را برای نخستینبار تبیین كرد. وی كار بسیار بزرگی را برای آیبیام انجام داد و آن مدیریت و سرپرستی گروه توسعه كامپیوترهای بسیار موفق System 360 و سیستمعامل ویژه آن یعنی 360 OS بود. همین كار درخشان پایهگذار نسلهای بعدی مینفریمها شد و زبان ماشین و سیستمعامل آن تا همین چند سال قبل در دانشگاهها تدریس میشد. وی با ساخت این كامپیوترها، برای نخستینبار اصطلاح معماری كامپیوتر را نیز ابداع كرد و آن را بارها در نوشتههای خود به كار برد. او سالهای بعد را به تحقیق در زمینههای سیستمهای بیدرنگ، گرافیك كامپیوتری سهبعدی و محیطهای مجازی گذراند.
===
آندرو یائو-2000
آندرو یائو به دلیل سهم بسزایش در نظریه محاسبات، شامل تئوری مبتنی بر پیچیدگی توالی اعداد شبه تصادفی، رمزنگاری و پیچیدگیهای ارتباطی، موفق به دریافت جایزه تورینگ شد.
===
کریستین نیگارد- 2001
اوله یوهان دال-2001
اولهیوهان دال و کریستن نیگارد به دلیل ایدههای مؤثرشان در ظهور برنامهنویسی شیءگرا از طریق طراحی زبان سیمولا موفق به دریافت جایزه تورینگ شدند. سیمولا یک نام برای دو زبان برنامهنویسی سیمولا 1 و سیمولا 67 است. این زبانها در واقع نوعی تکامل یافته از الگول ۶۰ هستند و تقریباً به آن وفادار ماندهاند. سیمولا در طیف وسیعی از کاربردها مانند شبیهسازی طرحهای VLSI، مدلسازی فرآیند، پروتکلها، الگوریتمها و برنامههای کاربردی دیگر مانند حروفچینی، گرافیک کامپیوتری و آموزش و پرورش استفاده شده است.
===
ادی شمیر- 2002
رونالد ریوست - 2002
لئونارد آدلمن-2002
رونالد ريوست، لئونارد آدلمن و یک محقق دیگر الگوريتم RSA را ابداع کردند که براي توليد امضاي ديجيتال اوليه از آن استفاده ميشد. البته اين الگوريتم تنها در سطح پايين مفهومي از امضاي ديجيتال تعريف شده بود و امنيت چنداني نيز نداشت. آنها به دلیل سهم ویژه و قوه ابتکار خود برای ساختن کلید عمومی رمزنگاری که در عمل قابل استفاده بود، منتخب دریافت جایزه تورینگ شدند.
===
آلن کی-2003
آلن کی به دلیل پیشگامی در بسیاری از ایدهها در ریشه زبانهای برنامهنویسی شیءگرای معاصر، همچنین رهبری گروه توسعهدهنده اسمالتاک و سهم اساسیای که در محاسبات شخصی ایفا کرده است، موفق به دریافت جایزه تورینگ شد. یک برنامه اسمالتاک توصیف یک روند محاسباتی پویا را نشان میدهد. هدف از خلق اسمال تاک، پیریزی دنیای جدیدی از محاسبات بود که در «همزیستی انسان و ماشین» مجسم میشد.
===
رابرت کان- 2003
وینتون سرف- 2004
وینتون سرف و رابرت کان در فاصله سال 1973 تا 1974 طرح شبکهای بینالمللی را با نام پروتکل کنترل انتقال (TCP) ارائه دادند. با جدا کردن این پروتکل به دو بخش جداگانه و نامگذاری آن به پروتکل اینترنت IP، نام طرح به TCP/IP تغییر یافت. طرحی که قرار بود پیامها را به اجزای کوچکتری به نام دیتاگرام تبدیل کرده و در مقصد دوباره آنها را به حالت اولیه برگرداند و خطا و اشتباه سیستم را هم کنترل کند. این طرح به عنوان تنها استاندارد ارتباطی اینترنت در سالهای آینده مورد استفاده و بهرهبرداری عمومی قرار گرفت. وینتون سرف بعدها لقب پدر اینترنت را به خود اختصاص داد.
===
پیتر ناور- 2005
پیتر ناور به دلیل تلاشهای چشمگیرش برای طراحی زبانهای برنامهنویسی و تعریف الگول 60، طراحی کامپایلر، هنر برنامهنویسی و ممارست در آن، منتخب دریافت جایزه تورینگ شد.
===
فرانسیس آلن- 2006
فرانسیس آلن کارش را با تدریس ریاضی کاربردی به کودکان شروع کرد. وی به علت شرایط بد مالی مجبور شد تا برای پرداخت بدهیهایش در شرکت آیبیام بهکار مشغول شود. وی مدت کوتاهی در آنجا به تدریس پرداخت. پس از آن در زمینه بهینهسازی و توسعه کامپایلرها شروع به کار کرد و سپس به طراحی و ساختاربندی زبانهای برنامهنویسی پرداخت و بهسرعت پیشرفت کرد. در سال ۱۹۸۹ نخستین زنی بود که در شمار اعضای کلیدی آیبیام درآمد و در سال ۱۹۹۵ نیز به سمت رئیس آکادمی فناوری این شرکت انتخاب شد. وی به دلیل فعالیتهای پیشگامانهاش در زمینه روشهای بهینهسازی تئوری و کاربردی کامپایلر که پایهگذار کامپایلرهای بهینه مدرن و اجرای موازی اتوماتیک شد، موفق به دریافت جایزه تورینگ شد.
===
آلن امرسون- 2007
ژوزف سیفاکیس- 2007
کلارک-2007
ادموند کلارک، آلن امرسون و ژوزف سیفاکیس به دلیل کار روی گسترش کنترل مدل (Model Checking) به یک فناوری بسیار مؤثر قابل تأیید که به طور گستردهای در بخش نرمافزار و سختافزار مورد استفاده قرار میگیرد، برنده جایزه تورینگ شدند .
===
باربارا لیسکوف- 2008
باربارا لیسکوف استاد دانشگاه امآیتی است و به درجه Institute Professor که بالاترین درجه استادی در این دانشگاه است، نائل آمده است. وی دومین زنی است که موفق به دریافت جایزه تورینگ شد. وی همچنین در سال 2004 مدال جان فون نویمان را نیز دریافت کرد. لیسکوف زبان برنامهنویسی CLU و Argus را ابداع کرده و همراه جانت ویگ، اصل جانشینی لیسکوف را اثبات کرده است.
===
چارلز تاکر- 2009
چارلز ثاکر به دلیل طراحی پیشگامانه و به تحقق رساندن نخستین کامپیوتر شخصی پیشرفته (Xerox Alto) و کمک در پایهریزی شبکههای محلی (LAN)، ایستگاههای کاری چند پردازندهای و تبلتهای شخصی، موفق به دریافت جایزه تورینگ شد.
===
لسلی والینت- 2010
لسلی والینت به دلیل سهم بسیار در ایجاد تحول در نظریه محاسبات، probably approximately correct (PAC) learning، پیچیدگی محاسبات جبری و شمارش و تئوری محاسبات موازی و توزیع شده، موفق به دریافت جایزه تورینگ شد.
===
ادامه دارد...