ما بهعنوان پدر و مادر در برابر علاقه و شیفتگی فرزندانمان نسبت به اینگونه بازیها میتوانیم دچار دلواپسی و ترسهای متعددی شویم. بهخوبی این بازیها را نمیشناسیم و مشكل میتوانیم شور و هیجان كودكانمان را درك كنیم. مدت زمانی كه آنان جلوی رایانه به بازی میپردازند، میتواند صرف فعالیتهای ورزشی یا تفریحات سازندهتری شود. موضوعات اكثر این بازیها شامل خشونت یا رفتارهای غیراخلاقی و اغلب كلیشهای هستند و قیمت آنها بالا است.
شما میتوانید با القاكردن و آموختن عادتهای درست بازی به كودكانتان، نقش مهمی در این زمینه ایفا كنید. به بازیهای مورد علاقهشان توجه نشان دهید، با آنان بازی كنید و بازیها را در مغازه امتحان كنید. بازیهایی كه از نظر شما جالب هستند را به آنان نشان دهید و به آنان اجازه دهید بازیهای مورد علاقهشان را به شما نشان دهند. شما میتوانید با انتخاب ماهرانه این بازیها و با كنترل مدت زمانی كه جلوی مانیتور میگذراند، از یك بازی ویدیویی، تجربه بسیار مثبتی بسازید.
تفریح و سرگرمی «آری»، وابستگی و اعتیاد «نه»
به فرزندانتان توضیح دهید بهمدت زمانی كه جلوی مانیتور مینشینند، توجه داشته باشند زیرا میتوانند به این بازیها وابسته شوند. به آنها بگویید كه شما این بازی را برایش خریدهاید اما نباید در آن زیادهروی كند. درصورت افراط، از آنان بخواهید مطالب مربوط به اثرات مضر این بازیها را بخوانند. چنانچه احساس كردید بازی بیش از حد خشن یاغیر اخلاقی است، بیدرنگ فرزندتان را از آن منع كنید. دلایل این تصمیم را برایش توضیح دهید. توجه آنان را به سمت بازیهای جالب و آموزنده جلب كنید.
كنترل زمان
در حالیكه مدت زمان مشخصی برای بازی تعیین میكنید، به آنان بگویید كه علاوه بر بازیهای كامپیوتری، كارهای دیگری چون مطالعه، ورزش و غیره نیز میتوانند انجام دهند. برایشان توضیح دهید كه شما نمیخواهید او 5یا6 ساعت پشت سر هم جلوی كامپیوتر مشغول بازی شود، زیرا این عمل برای سلامتی او مضر است. با اینحال از خودتان نرمش نشان دهید و زیاد سختگیر نباشید چرا كه اغلب، مدت زمان بعضی از بازیها از یك ساعت بیشتر است.
تكالیف حرف اول را میزنند
از همان ابتدا با كودكانتان واضح و روشن سخن بگویید. تكالیف مدرسه بر همه چیز ارجحیت دارند. اگر فرزندتان تكالیفش را سرسری و تندتند انجام میدهد تا هر چه زودتر پای كامپیوتر برود، باید زمان بازی را كاهش داده و از قبل زمان ثابت و مشخصی برای آن تعیین كنید تا هنگامی كه تكالیفش را به اتمام رساند، به بازی بپردازد. برای آنكه از جنبه تنبیهی این عمل بكاهید، زمانی كه متوجه اصلاح كارها و بازدهی بهتری در انجام تكالیفش شدید، میتوانید با دادن یك بازی جدید یا وقت بیشتر برای بازی، او را خوشحال كنید.
شما حرف آخر را میزنید!
چنانچه فرزندتان به حرف شما گوش نمیدهد و بدون موافقت شما بیش از زمان تعیین شده پای كامپیوتر مینشیند و باوجود مخالفتتان این عمل را چندین بار تكرار میكند، دستههای كامپیوتر را از او بگیرید. بدون دستهها بازی امكان پذیر نیست.
مشوق بازیهای گروهی باشید
بازیهای ویدیویی اگر بهصورت فردی و تك نفره باشند، اغلب موجب نزاع و درگیری میان كودكان میشوند. برای این مشكل راهحلهای متعددی وجود دارد. بازیهای دو نفره یا گروهی را به فرزندانتان پیشنهاد دهید بهطوریكه هركس به نوبت در آن شركت داشته باشد.
كودكان را تشویق كنید تا به فعالیتهای دیگری بپردازند
علاقه و وابستگی به بازی ویدیویی برای یك كودك كار آسانی است و این وابستگی تا جایی پیش میرود كه كودك به جز آن چیز دیگری را در اطرافش نمیبیند. نهایت سعی و تلاش خود را به كار گیرید تا او را تشویق به بیرون رفتن، انجام فعالیت ورزشی یا انجام فعالیتی غیر از بازیهای رایانهای كنید. چنانچه موفق نشدید او را از مانیتور جدا كنید، بازی مورد علاقهاش را بهمدت چند ساعت از او بگیرید و در این زمان او را برای بازی بیرون بفرستید. اگر كودكانتان به بازیهای نمایشی و نقشهای زمانهای گذشته علاقهمند هستند، داستانهای هیجان انگیز شوالیهها را به آنان پیشنهاد دهید و همراه آنان به كمك كارتونهای مقوایی و كاغذهای رنگی یك قلعه بسازید.
یكی از مهمترین مشكلات این بازیها هزینه آنهاست. بنابراین برای آنكه كیف پولتان را خالی نكنید میتوانید از راهكارهای زیر استفاده كنید:
* می توانید به جای خرید CD، آنرا اجاره كنید. بازیهای كامپیوتری را هم میتوانید همانند بازیهای ویدیویی از كلوبهای ویدیویی تهیه كنید. به این ترتیب فرزندانتان میتوانند از هر دوی این بازیها بهرهمند شوند.
* با والدین بچههای دیگر صحبت كنید تا درصورت امكان كاستهای بازی را با یكدیگر معاوضه كنید.
* قبل از خرید، در مورد كیفیت و اصل بودن CDها اطمینان حاصل كنید.