پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳
شنبه ۲۷ دی ۱۳۹۳ 5130 0 7

والدین هر کودکی دوست دارند که کودکشان بااستعداد و باهوش باشد اما کشف استعدادهای کودکان کار ساده‌ای نیست و نیاز به ارزیابی و آگاهی بزرگترها دارد.

چگونه استعداد کودک خود را کشف کنیم؟

والدین هر کودکی دوست دارند که کودکشان بااستعداد و باهوش باشد اما کشف استعدادهای کودکان کار ساده‌ای نیست و نیاز به ارزیابی و آگاهی بزرگترها دارد.
 
والدین نقش موثری در پرورش توانایی‌های طبیعی فرزندشان و تبدیل این توانمندی‌ها به استعدادهای خاص از طریق ارتباط نزدیک و نظارت بر کودکان دارند. والدین باید بدانند هر کودکی به نوبه خود خاص بوده و رشد او نیز ممکن است با کودکان دیگر متفاوت باشد. پس هر کودکی معمولا از جنبه‌های متفاوتی بسته به توانایی‌های ذاتی‌اش رشد می‌کند و ممکن است در زمینه خاصی با سایر همسالانش فرق داشته باشد.
 
به رغم این توضیحات به طور کلی کودکان باهوش و بااستعداد اغلب نشانه‌ها و ویژگی‌های مشترکی دارند و آگاهی از این نشانه‌ها می‌تواند به والدین در کشف استعدادهای فرزندانشان کمک کند. به گزارش راپلر، نشانه‌های مشترک بین کودکان بااستعداد به شرح زیر است:
 
- سریع به حرف آمدن
اغلب کودکان نخستین کلمات خود را در سن یک سالگی ادا می‌کنند و تعداد لغات آنها معمولا 10 مورد است. اما کودکان باهوش از شش تا 9 ماهگی نخستین لغات را به زبان می‌آورند. پس اگر کودک شما در این سنین قادر به ادای کلماتی بود و توانست جمله بسازد، نشانه‌هایی از باهوش بودن را دارد. این کودکان می‌توانند به راحتی جملات را یاد بگیرند و به خاطر بسپارند. البته این موضوع برای تمام کودکان صدق نمی‌کند. حتی کودکانی که دیر صحبت می‌کنند نیز می‌توانند باهوش باشند چرا که این زمان سپری شده به آنها کمک می‌کند تا با گذشت از مراحل ابتدایی جملات کامل‌تری را ادا کنند.
 
- لغات متنوع‌تر و بیشتری را ادا کردن
در کنار موضوع زود به حرف آمدن، این کودکان معمولا لغات بیشتری را ادا می‌کنند. به طور معمول یک کودک یک ساله 10 لغت را می‌گوید و تا سن دو سالگی این تعداد به 205 لغت و تا سه سالگی به 900 لغت می‌رسد در حالی که مجموعه لغات یک کودک باهوش حتی در سن 18 ماهگی نیز می‌تواند فراتر از 100 لغت باشد. کودکان معمولی لغاتی را که در خانه گفته می‌شود مانند مادر، پدر و ... را می‌گویند اما یک کودک باهوش از لغاتی استفاده می‌کند که دیگران به راحتی آن‌ها را نمی‌گویند مانند ادای زمان‌ها، حروف ربط و این استفاده کودکان از لغات گسترده تر به آنها کمک می‌کند تا در مکالمات بزرگسالان شرکت کنند.
 
- پرسیدن سوالات بیشتر
کنجکاوی و تمرکز زیاد، علاقه شدید به دانستن موضوعات جدید همگی از نشانه‌های هوش بالا در یک کودک است. کنجکاوی این کودکان با پاسخ‌های سطحی اقناع نمی‌شود. آنها به طور طبیعی علاقه‌مند به یادگیری‌های عمیق در زمینه‌هایی هستند که دوست دارند. این موضوع در سوالات این کودکان به وضوح مشخص است. آنها تنها به پرسش و پاسخ اکتفا نمی‌کنند و در مورد چرایی آن نیز می‌پرسند. این کودکان همچنین سوالاتی را مطرح می‌کنند که کودکان همسن آنها به آن فکر نمی‌کنند. موضوعاتی مانند مرگ و معنی زندگی و همچنین مطالب را راحت تر و سریع تر یاد می‌گیرند. این کودکان اغلب مشتاق روابط اجتماعی و فعالیت‌هایی مثل خواندن هستند.
 
- حساسیت نسبت به احساسات و عواطف دیگران
نحوه ابراز احساسات کودکان در موقعیت‌های مختلف هوش آنها را نشان می‌دهد. حساسیت یک کودک به عواطف دیگران علاوه بر هوش، استعداد رهبری را در وی نشان می‌دهد. کودکان بااستعداد علاقه زیادی به رهبری در موقعیت‌های مختلف در جمع کودکان دارند. آنها در کلاس درس نیز معمولا مسئول و یا حتی بر هم زننده نظم کلاس هستند.
 
- تنها بازی کردن
در کنار این موضوع که کودکان باهوش علاقه شدیدی به رهبری در جمع دارند، از طرف دیگر به تنها بازی کردن نیز علاقه دارند. این فعالیت‌های فردی آن‌ها شامل تخیل، نوشتن، نقاشی و ... می‌شود.
 
هنوز بر سر این موضوع که هوش و استعداد کودک ذاتی است یا از طریق تربیت و محیط به او منتقل می‌شود، بحث‌های بسیاری وجود دارد، اما با این حال این موضوع پذیرفته شده است که هر دو موضوع بر استعداد کودک تاثیرگذار است. هر کودکی در زمینه خاص توانمند است و شناسایی این موضوع در کودکان به هنر خانواده و والدین وابسته است.
منبع
ایسنا

آی هوش: گنجینه دانستنی ها و معماهای هوش و ریاضی

نظراتی که درج می شود، صرفا نظرات شخصی افراد است و لزوماً منعکس کننده دیدگاه های آی هوش نمی باشد.
آی هوش: مرجع مفاهیم هوش و ریاضی و انواع تست هوش، معمای ریاضی و معمای شطرنج
 
در زمینه‌ی انتشار نظرات مخاطبان، رعایت برخی موارد ضروری است:
 
-- لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
-- آی هوش مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
-- آی هوش از انتشار نظراتی که در آنها رعایت ادب نشده باشد معذور است.
-- نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.
 
 
 
 

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

قواعد بخش پذیری بر اعداد  1 تا 20
طنز ریاضی: اثبات 5=2+2
زندگینامه ریاضیدانان: جان فوربز نش
طنز ریاضی: لطیفه های ریاضی!
بررسی تعلیم و تربیت از دیدگاه جان دیوئی
زندگینامه ریاضیدانان: رویا بهشتی زواره
زندگینامه ریاضیدانان ایرانی: حکیم عمر خیام
زندگینامه بزرگان ریاضی: ابوریحان بیرونی
زندگینامه بزرگان ریاضی: اقلیدس، کلید هندسه