يکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳
چهارشنبه ۲۰ شهریور ۱۳۹۲ 7759 1 3

تاثیر ریاضیات بر فلسفه عقلی

ریاضیات و فلسفه

عقلی مذهبان از جمله دکارت اصول ریاضی را به عنوان اصولی بدیهی، متمایز و حقیقی می پنداشتند که همیشه بدون تغییر و ثابت هستند و لذا هیچ شک و شبهه ای در آنها راه ندارد و اصول آن همواره در تمام شرایط ثابت و یکسان هستند. اما تاریخ ریاضیات حاکی از آن است که در علوم ریاضی نیز پیشرفت ها و تحولاتی رخ داده و بعضی قضایا و براهینی که حقیقی تلقی می شد تغییر یافته و منسوخ شده است.
 
حتی امروزه ریاضی دانان در این باره که کدام یک از رشته های ریاضی و کدام قضایا واقعا یقینی است متفق القول نیستند. بی شک اختلاف عقیده در اینجا کمتر از سایر زمینه های تحقیق و پژوهش انسانی است و به همین دلیل ریاضیات همواره به عنوان نمونه ای برای یقین کاملی که فلاسفه عقلی مذهب در جستجوی آن بوده اند به کار رفته است.
 
یک پیشرفت مهم جدید اغلب صاحبنظران ریاضیات را برباره دعاوی عقلی مذهبان به شک انداخته است. در ابتدای قرن نوزدهم کشف شد که ممکن است نظام های گوناگون غیر اقلیدسی در هندسه به وجود آید که در آنها قضایای دیگری حقیقی باشد. اگر کسی به حای اصل موضوع هندسه اقلیدسی که بنابر آن از نقطه معلومی خارج از یک هط تنها یک خط به موازات آن می توان رسم کرد، اصل موضوع دیگری بگذارد با این بیان که از نقطه ای معین یا هیچ خطی نمی توان موازی با خط دیگر رسم کرد یا از آن نقطه بی نهایت خط می توان به موازات خط دیگر رسم کرد، در آن صورت نظام های کاملا منطقی دیگری در هندسه ساخته می شود.

اما این نظام های موسوم به هندسه نااقلیدسی مشتمل بر قضایای است که در هندسه اقلیدسی درست و حقیقی نیست. اگر کسی بپرسد کدام یک از این هندسه ها شامل حقایق عالم واقعی است؟ به نظر نیم رسد که جواب رضایت بخشی وجود داشته باشد. هر یک از این هندسه ها به اندازه دیگری منطقی است. اینکه دسته ای از قاضایا را مطلقا حقیقی بنامیم و دیگر قضایا را غیر حقیقی به نظر می رسد کاملا غیر موجه باشد. بدین گونه پیشرفت  و تو سعه نظام های نااقلیدسی هندسه این اعدا را که ریاضیات عبارت از سلسله واحدی از حقایق مطلقا یقینی درباره عالم واقعی است شدیدا مورد شک و تردید ساخته است.

آی هوش: گنجینه دانستنی ها و معماهای هوش و ریاضی

نظراتی که درج می شود، صرفا نظرات شخصی افراد است و لزوماً منعکس کننده دیدگاه های آی هوش نمی باشد.
آی هوش: مرجع مفاهیم هوش و ریاضی و انواع تست هوش، معمای ریاضی و معمای شطرنج
 
در زمینه‌ی انتشار نظرات مخاطبان، رعایت برخی موارد ضروری است:
 
-- لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
-- آی هوش مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
-- آی هوش از انتشار نظراتی که در آنها رعایت ادب نشده باشد معذور است.
-- نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.
 
 
 
 
  1. محمد رضا يکشنبه ۲۷ تیر ۱۳۹۵ --- ۲۲:۵۲:۴۱

    با سلام باید به عرضتان برسانم که اصل توازیاقلیدس به اثبات رسید وتمام احتمالات دیگر مبنی بر خطا در ریاضیات رفع شد

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

زندگینامه ریاضیدانان: رویا بهشتی زواره
قواعد بخش پذیری بر اعداد  1 تا 20
زندگینامه ریاضیدانان: جان فوربز نش
طنز ریاضی: اثبات 5=2+2
تعاریف و مفاهیم: قضیه حمار
زندگینامه بزرگان ریاضی: سرینیواسا رامانوجان
معمای ریاضی: عدد 5 رقمی خاص!
پالیندروم چیست؟
بررسی تعلیم و تربیت از دیدگاه جان دیوئی