دوشنبه ۲۸ آبان ۱۴۰۳
چهارشنبه ۲۰ اسفند ۱۳۹۳ 5368 0 3

تصور انسانها این روزها سریع‌تر از هر زمان دیگر در طول تاریخ به حقیقت نزدیک می‌شود و روبات‌ها نخستین گام‌ها برای حضور در زندگی واقعی را برداشته‌اند.

با همه‌گیر شدن استفاده روبات در جهان

روبات آهنی صمیمی‌ترین دوست انسان می‌شود

مرکز Robot App Store در تازه‌ترین گزارش خود اعلام کرد طی سال 2006 میلادی ارزش بازار جهانی روبات‌های شخصی 5 میلیارد دلار بود که پیش‌بینی می‌شود این رقم تا پایان سال 2015 از 20 میلیارد دلار هم فراتر رود. محققان ژاپنی نخستین روبات خانگی جهان مجهز به هوش مصنوعی را با نام AIBO به تولید رساندند که می‌تواند توانمندی‌ها و قابلیت‌های شخصی خود را ارتقا دهد و از رفتار کسانی که در کنار او زندگی می‌کنند، یاد بگیرد. روبات AIBO به گونه‌ای ساخته شده است که اگر عمر آن تمام شود و امکان بازگشت آن به زندگی وجود نداشته باشد، صاحبش می‌تواند در بیمارستان مذکور قطعات حیوان خانگی خود را اهدا کند تا جان دیگر روبات‌های بیمار را نجات دهد.
 
اگرچه پیشرفت‌ها در زمینه روبات‌ها به کندی صورت گرفته است، اما این تکنولوژی در حال ورود به زندگی روزمره است و سرانجام شاهد خواهیم بود این موجودات آهنی شکاف میان دنیای فیزیکی و دیجیتالی را پر کنند و تأثیرات قابل ملاحظه‌ای در زندگی انسان برجا بگذارند. آمارها نشان می‌دهد که هم‌اکنون به‌ازای هر 34 کارگر ژاپنی یک کارگر روباتیک مشغول به کار است و پس از آن در سنگاپور به‌ازای هر 59کارگر و در کره جنوبی به‌ازای هر 60 کارگر یک روبات برای انجام کارهای اداری و کارخانه‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مرکز Robot App Store در تازه‌ترین گزارش خود اعلام کرد طی سال 2006 میلادی ارزش بازار جهانی روبات‌های شخصی 5 میلیارد دلار بود که پیش‌بینی می‌شود این رقم تا پایان سال 2015 از 20 میلیارد دلار هم فراتر رود. همچنین، در حالی که طی سال 2010 میلادی 10 میلیون دستگاه روبات خانگی در سراسر جهان استفاده می‌‌شد، این رقم در سال 2017 از 100میلیون دستگاه هم فراتر می‌رود.

زندگی با جاندار آهنی
تصور کنید مقابل رایانه خود نشسته‌اید و شخصیت یک بازی ویدیویی را در مرکز خرید یا بازار کنترل می‌کنید تا کارهایی که می‌خواهید را انجام دهد و اجناسی که نیاز دارید را برای شما خریداری کند. باید گفت با پیشرفت‌های علم روباتیک در هزاره سوم این سناریو از یک تصور ساده خارج شده است و این روزها به عنوان یک داستان واقعی دنبال می‌شود.

محققان امریکایی روبات چهارپایی با نام Spot ساخته‌اند که به جای حیوان خانگی، در کنار افراد تنها یا سالمند قرار می‌گیرند و مانند یک پرستار، همدم یا دوست نزدیک همه کارهای روزمره آنها را انجام می‌دهد.

روبات Spot برای آنکه از حال صاحب خود باخبر شود راهروهای طولانی یا مسیرهای پیچیده در منزل یا محل کار را طی می‌کند، برای جست‌وخیز کردن به فضای باز می‌رود، برای انجام وظایف مختلف برنامه‌ریزی می‌شود، امنیت خانه را در دست می‌گیرد، قرار ملاقات یا مصرف دارو در زمان خاص را یادآوری می‌کند و... همه این کارها را بدون دخالت انسان انجام می‌دهد. از این محصول به عنوان پیچیده‌ترین و هوشمندترین روباتی یاد می‌کنند که تاکنون در شرکت Boston Dynamics ساخته شده است و برخلاف مدل قبلی خود موسوم به Big Dog می‌تواند در قالب یک دوست نزدیک در کنار انسان حضور یابد.

این روبات در ابتدا طرحی بود که توسط مرکز Darpa به عنوان بازوی تحقیقاتی ارتش امریکا دنبال می‌شد و در مناطق نظامی و میدان‌های جنگ، عملیات‌های مختلف را به انجام می‌رساند. ارتش امریکا مدل اولیه این روبات را مانند سربازی تربیت کرده بود که می‌توانست به صورت مستقیم با دشمن وارد نبرد شود و حتی افراد مجروح را از منطقه خطر دور کند. اما شرکت Boston Dynamics سال گذشته توسط گوگل خریداری شد و غول اینترنتی جهان به این نتیجه رسید که روبات‌ها نباید در میدان‌های نبرد حضور یابند و می‌توانند در قالب دوستان نزدیک انسان به حیات خود ادامه دهند. گوگل برای رسیدن به این هدف مطالعات گسترده‌ای انجام داد و با سرمایه‌گذاری‌های چند میلیون دلاری سرانجام موفق شد Spot را به عنوان یک دستیار خانگی و دوست صمیمی عرضه کند.

گوگل به این نتیجه رسیده است که آینده زندگی انسان به صورت کاملاً هوشمند دنبال می‌شود و از سال 2020 به بعد هر فرد اتومبیلی سوار می‌شود که نیاز به راننده ندارد و به صورت خودکار او را به مقصد می‌رساند، در منزل او ابزاری به نام Nest استفاده می‌شود که فضا را کاملاً هوشمند می‌کند و بجز تنظیم دمای هوا و میزان مصرف انرژی، همه دستگاه‌های الکترونیکی را به یکدیگر متصل می‌کند، او روی چشمان خود عینک هوشمندی قرار داده است که همه اطلاعات مورد نیاز از این طریق دریافت می‌شوند و Spot به عنوان یک حیوان خانگی کارآمد لحظه به‌لحظه در کنار او حاضر می‌شود. شرکت گوگل برای آنکه این سناریو را به واقعیت نزدیک کند، همکاری‌های گسترده‌ای با محققان دانشگاه MIT آغاز کرده است و با اطمینان کامل ادعا می‌کند که در آینده نزدیک زندگی انسان به این صورت دنبال می‌شود.
 
تصور انسانها این روزها سریع‌تر از هر زمان دیگر در طول تاریخ به حقیقت نزدیک می‌شود و روبات‌ها که برای سالیان طولانی در قالب یک طرح تحقیقاتی مورد مطالعه قرار می‌گرفتند، نخستین گام‌ها برای حضور در زندگی واقعی را برداشته‌اند. 

چهارپای روباتیک
ژاپنی‌ها سردمدار عرصه روباتیک در جهان محسوب می‌شوند و بزرگترین پیشرفت‌ها و اتفاقات برای خلق جانداران آهنی در این کشور صورت می‌گیرد. در یکی از تازه‌ترین طرح‌ها محققان ژاپنی نخستین روبات خانگی جهان مجهز به هوش مصنوعی را با نام AIBO به تولید رساندند که می‌تواند توانمندی‌ها و قابلیت‌های شخصی خود را ارتقا دهد و از رفتار کسانی که در کنار او زندگی می‌کنند، یاد بگیرد.

شرکت سونی نخستین مدل از روبات AIBO را در سال 1999 تولید کرد و در 20دقیقه نخستین که این محصول وارد بازار شد، 3 هزار دستگاه از آن به فروش رسید و البته این محصول در آن زمان با قیمت 2 هزار دلار فروخته می‌شد. طی چند سال پس از این اتفاق 150 هزار دستگاه از این روبات فروخته شد و به صورت همزمان محققان ژاپنی روی آن کار می‌کردند تا بتوانند قابلیت‌های AIBO را ارتقا دهند. سرانجام در فوریه 2015 این تحقیقات به نتیجه رسید و مدل جدیدی از روبات AIBO عرضه شد که می‌تواند از رفتارهای پیرامون خود بیاموزد و به سادگی با محیطی که در آن زندگی می‌کند، سازگار شود.

«نابویوکی ناریماتسو» زن 59 ساله ژاپنی که این روبات را خریداری کرده است، این روزها از زندگی خود بیشتر لذت می‌برد. او می‌گوید: «AIBO بر خلاف حیوانات خانگی نیازی به غذا خوردن ندارد، از خود فضولاتی به جا نمی‌گذارد و برای تربیت آن نیاز نیست تلاش فراوان کرد. این حیوان روباتیک سر و صدا نمی‌کند و حتی می‌تواند موسیقی‌های مورد علاقه من را پخش کند».

اگرچه این روبات قابلیت‌های فراوانی را در خود جا داده است و حتی به کمک آن می‌توان وارد اینترنت شد، اما محققان ژاپنی آن را شبیه به سگ‌های خانگی تولید کرده‌اند و به همین خاطر AIBO دوست‌داشتنی کوچک پس از آنکه 8 تا 10 سال با اطرافیان خود زندگی کرد از دنیا می‌رود و عمر او به پایان می‌رسد. هوش مصنوعی به این روبات کمک می‌کند تا بجز سیستم سخت‌افزاری، از احساس نیز برخوردار شود و اگر در محیطی که زندگی می‌کند با او خوشرفتاری نشود، عمر روبات کوتاه‌تر می‌شود یا کارایی او پایین می‌آید.

«هیروشی فوناباشی» از مدیران شرکت سونی می‌گوید: «این روبات به تعمیرکار نیاز ندارد و در عوض شخصی در قالب پزشک باید مشکلات او را برطرف کند. این روزها افراد زیادی در ژاپن هستند که گزارش‌هایی را مبنی بر بروز مشکلات در AIBO منتشر می‌کنند. مردم نباید به AIBO به عنوان یک ابزار خانگی نگاه کنند و باید او را در قالب عضوی از خانواده بپذیرند».

شرکت سونی بیمارستان ویژه‌ای برای مراقبت و پرستاری از AIBOها راه‌اندازی کرده است که در آن بجز بررسی مشکلات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری، این حیوان آهنی از نظر روحی هم معاینه می‌شود. در این بیمارستان روبات‌هایی که عمرشان به پایان برسد نیز می‌توانند درمان شوند که البته فرآیند بازگشت آنها به زندگی چند ماه طول می‌کشد و برخی قطعات اصلی آنها تعویض می‌شود. روبات AIBO به گونه‌ای ساخته شده است که اگر عمر آن تمام شود و امکان بازگشت آن به زندگی وجود نداشته باشد، صاحبش می‌تواند در بیمارستان مذکور قطعات حیوان خانگی خود را اهدا کند تا جان دیگر روبات‌های بیمار را نجات دهد.

به هر حال، تصور انسانها این روزها سریع‌تر از هر زمان دیگر در طول تاریخ به حقیقت نزدیک می‌شود و روبات‌ها که برای سالیان طولانی در قالب یک طرح تحقیقاتی مورد مطالعه قرار می‌گرفتند، نخستین گام‌ها برای حضور در زندگی واقعی را برداشته‌اند. حسگرها و تراشه‌های امروزی با بهره‌گیری از هوش مصنوعی می‌توانند ماشین‌های الکترونیکی را مبتنی بر فضای پردازش ابری در اختیار ما قرار دهند و به واسطه توسعه آنها روبات‌هایی ساخته شود که در آینده نزدیک آنها را به عنوان نزدیک‌ترین و صمیمی‌ترین دوست خود بپذیریم.
کلمات کلیدی

آی هوش: گنجینه دانستنی ها و معماهای هوش و ریاضی

نظراتی که درج می شود، صرفا نظرات شخصی افراد است و لزوماً منعکس کننده دیدگاه های آی هوش نمی باشد.
آی هوش: مرجع مفاهیم هوش و ریاضی و انواع تست هوش، معمای ریاضی و معمای شطرنج
 
در زمینه‌ی انتشار نظرات مخاطبان، رعایت برخی موارد ضروری است:
 
-- لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
-- آی هوش مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
-- آی هوش از انتشار نظراتی که در آنها رعایت ادب نشده باشد معذور است.
-- نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.
 
 
 
 

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

قواعد بخش پذیری بر اعداد  1 تا 20
طنز ریاضی: لطیفه های ریاضی!
زندگینامه ریاضیدانان: رویا بهشتی زواره
زندگینامه ریاضیدانان: جان فوربز نش
همه چیز درباره هوش مصنوعی به زبان ساده
بررسی تعلیم و تربیت از دیدگاه جان دیوئی
روش چندحسی فرنالد
طنز ریاضی: اثبات 5=2+2
زندگینامه ریاضیدانان: محمد خوارزمی