مشخصات کتاب
عنوان کتاب: خیام نامه (روزگار، فلسفه و شعر خیام)
نویسنده: محمدرضا قنبری، 1340
تعداد صفحه: 652
نشر: زوار (21 خرداد، 1393)
قیمت پشت جلد: 380000 ریال
شابک: 964-401-228-3
قطع کتاب: وزیری
وزن: 1350 گرم
موضوع: خیام، عمر بن ابراهیم، 517 - 432 ه ق، - نقد و تفسیر شعر فارسی - قرن 5 ه ق- تاریخ و نقد رباعی خیام , عمر بن ابراهیم , 517 - 4 ه ق، رباعیات - نقد و تفسیر
عنوان به انگلیسی:M. R. Ghanbari. Khayyam - Nameh: Khayyam's life philosophy & poetry
خیام نامه (روزگار، فلسفه و شعر خیام)، محمدرضا قنبری، انتشارات زوار.
روزگار خیام، ذكر جمیل نیشابور، خیام دانشمند، قالب رباعی، شعر فلسفی، خیام و صوفیه، خیام و لاادریون، خیام و اهل تناسخ، خیام و اخوان الصفا، خیام و باطنیان، خیام در باغ اپیكور، خیام پیرو حكمت زروانی، تاثیر آرای ابوعلی سینا بر خیام، خیام و فردوسی، سعدی و خیام و... سرفصل های این كتاب ۶۵۰ صفحه ای هستند. در بخش مربوط به سعدی و خیام آمده: «سعدی شاگردی محتاط در مكتب خیامی است كه به روایت اشعارش به نیكویی از آزمونی بزرگ سرافراز بیرون آمده است، شعرهای سعدی یاس فلسفی تلطیف شده ای را به نمایش می گذارد كه در آن دشواری های فلسفی ذهن و خیر بشری با نمایش جلوه رحمت و حكمت خداوند بیشتر قابل تحمل است تا سروده های برهنه خیام كه بر روح و روان آدمی تازیانه انزار می كشد... وجه غالب آموزه های سعدی در بهره وری از وقت بیشتر ناظر به تحصیل لذات معنوی است و این لذات اگرچه ردپایی روشن در رباعیات خیام دارد اما در تعالیم خیام در بهره مندی از لذات دیگر نیز دریغ نشده است. در رباعیات لذات معنوی و مادی توامان ستایش شده اند... در نگاه سعدی نشیمن اصلی آدمی، آسمان است كه مقصد نهایی و خانه واپسین اوست اما خیام چونان مسافری است كه پس از صعود به آسمان میل بازگشت به زمین دارد تا بتواند از مسیری دیگر دوباره به آسمان بازگردد. خیام مرد سفرهای زمینی و آسمانی است و زمین خداوند را به همان اندازه دوست دارد كه به آسمانش مهر می ورزد.»
در این کتاب ـ طی 25 فصل ـ زندگی، آثار، اندیشه، شعر و فلسفهی 'عمر خیام' (فیلسوف و ریاضیدان قرن 5) نقد و تفسیر میشود. 'روزگار خیام'، 'خیام دانشمند'، 'قالب رباعی'، 'شعر فلسفی'، 'خیام و صفویه'، 'خیام و اهل تناسخ'، 'خیام و اخوان الصفا'، 'خیام و باطنیان (اسماعیلیه)'، 'خیام در باغ اپیکور'، 'خیام در سرای زندیقان'، 'خیام پیر و حکمت زروانی'، 'برخی از منابع افکار خیام'، 'تاثیر آراء ابوعلی سینا بر خیام'، 'خیام و فردوسی'، 'حافظ و خیام' و 'سعدی و خیام' از مباحث این کتاب هستند.