آزمون هوش وکسلر برای کودکان (WISC) آزمونی برای اندازهگیری بهرهی هوشی کودکان است که توسط دکتر دیوید وکسلر (1896-1981) رئیس بخش روانپزشکی بیمارستانی در نیویورک طراحی شد.
این آزمون اولین بار در سال 1949 تهیه شد و در طول زمان بارها دستخوش تغییر و ویرایش قرار گرفت به طوریکه امروز جدیدترین نسخه آن مربوط به سال 2014 می شود گرچه هنوز در برخی مراکز روانشناسی، از نسخههای قدیمیتر نیز استفاده میشود. در جدیدترین نسخهی وکسلر مقیاسهایی برای اندازهگیری معیارها و مفاهیم جدیدی به وجود آمده است از جمله:
قابلیت فضایی- بصری
استدلال سیال
حافظهی فعال بصری
قابلیت نامگذاری
حافظه توأم بصری- کلامی
دکتر وکسلر دو آزمون دیگر نیز برای اندازهگیری هوش طراحی کرد یکی از آنها مقایس هوش بزرگسالان وکسلر (WAIS) است و دیگری مقیاس هوش پیشدبستانی وکسلر (WPPSI) که برای کودکان سنین 3 تا 7 سال مناسبسازی شده است.
آزمون هوش وکسلر برای سنجش نقاط قوت و ضعف دانشآموزان در زمینه هوش و توانایی ذهنی و شناختی آنان به کار میرود. همچنین آزمون، کودکان همسن و سال را با هم مقایسه میکند. گرچه این آزمون به خوبی می تواند میزان بهره هوشی کودکان را اندازهگیری کند اما موفقیت در آن، نمیتواند تضمینی برای موفقیت یا شکست دانشآموزان در تحصیل و موقعیتهای شغلی آینده آنان باشد زیرا همان طور که میدانید هوش تنها یکی از عوامل موثر در سرنوشت انسان است و هر کسی در طول زندگی خود با توجه به محیط، امکانات و اتفاقاتی که با آن مواجه میشود، سرنوشت پیشبینی نشدهای پیش رو دارد.
از آزمون وکسلر در کجا استفاده می شود؟
معمولا مدارس خصوصی، تیزهوشان و برخی دیگر از مدارس که مایل به ثبت نام دانشآموزان باهوش هستند از مقیاس هوش وکسلر در حین تغییر مقطع تحصیلی (آغاز ورود به دبیرستان، کلاس ششم و کلاس نهم) استفاده می کنند.
آزمون وکسلر دقیقا چه چیزی را تعیین می کند؟
آزمون وسکلر تواناییهای ذهنی کودکان را اندازهگیری میکند. معمولا از این آزمون برای تعیین برخی اختلالات یادگیری همچون ADD و ADHD نیز استفاده میشود. آزمون وکسلر، دانشآموزان سرآمد و تیزهوش را با قابلیتهای درک کلامی، استدلال، حافظهی فعال و سرعت پردازش ذهنی تشخیص میدهد.
آمادگی برای آزمون
شما نمیتوانید از طریق مطالعه برای آزمون وکسلر یا سایر آزمونهای هوش آماده شوید. این آزمونها برای سنجش دانستهها و معلومات شما طراحی نشدهاند بلکه بیش از آن برای سنجش میزان آمادگی و ظرفیت ذهنی شما برای یادگیری ایجاد گشتهاند. معمولا آزمونهای هوش مانند وکسلر برای اندازهگیری جوانب مختلفی از هوش شامل ادراک فضایی، تفکر تحلیلی، توانایی ریاضی و حافظه کوتاهمدت مناسب هستند. در کوتاهمدت تنها آمادگی که می توانید برای آزمون داشته باشید این است که شب قبل به خوبی استراحت کنید و روز را سرحال شروع کنید. اما در درازمدت می توانید از طریق انجام انواع بازیهای ریاضی و منطقی، حل جدول و پازلهای هوش که نیاز به استدلال منطقی دارند، ظرفیتهای ذهنی خودتان را تقویت کنید.