دوشنبه ۱ بهمن ۱۴۰۳
سه شنبه ۱۳ تیر ۱۳۹۱ 6223 0 20

اثرات موسیقی بر ذهن از دید یک متخصص اعصاب و روان

اثر موسیقی بر کارایی ذهن

دكتر امیررضا چمنی، روانپزشک و متخصص اعصاب و روان
 
در بیماران روحی نوعی درهم ریختگی روحی و هیجانی وجود دارد به طوری كه شنیدن موسیقی باعث نظم در هیجانات این بیماران شده و به آرامش آنها كمك می‌كند.

موسیقی قابلیت لمس جنبه‌های درونی‌تر انسان مانند احساسات و هیجانات را فراهم می‌كند و باعث خودآگاهی انسان نسبت به احساس خود می‌شود. همچنین در بیماران روحی باعث نظم در هیجانات و دستیابی به آرامش می‌شود.

شروع زندگی انسان همراه با شنیدن موسیقی است به طوری كه جنین و نوزاد با شنیدن صدای تنفس و ضربان قلب مادر آرامش می‌گیرد و همچنین در طبیعت نیز انسان با نغمه‌های اطراف خود مانوس است.

این روانپزشك با تاكید بر تاثیر موسیقی بر هیپوفیز و حافظه اظهار داشت: موسیقی باعث ترشح اندروفین در بدن شده كه نشاط و تسكین درد را به دنبال خواهد داشت و همچنین موجب بهبود كارایی مغز می‌شود.

موسیقی به دو شكل می‌تواند به بهبود وضع جسمی و روحی فرد كمك كند به طوری كه در فرد شنونده باعث تحریك واكنش‌های عاطفی و ذهنی فرد می‌شود و در فرد نوازنده كه خود نیز در ایجاد موسیقی فعال است،علاوه بر تحریك عواطف موجب تقویت ارتباط جسم و ذهن شده و به هماهنگی این ارتباط در بدن كمك می‌كند.

از آنجایی كه نواختن موسیقی به صورت گروهی یا فردی انجام می‌شود و تاثیر آن نیز بر روح متفاوت است بنابراین تاثیر نواختن و یا شنیدن آن می‌تواند غمگین كننده، اضطراب آور یا نشاط بخش و آرام كننده باشد.

در موسیقی درمانی استفاده درست و به جا از موسیقی نشان دهنده هنر درمانگر است كه بتواند متناسب با هیجان فرد موسیقی مناسب را پیشنهاد كند. برخی از آهنگها همچون برخی صداهای گوش خراش در طبیعت می‌توانند تاثیر مخربی داشته باشند و حتی موجب ایجاد غم و افسردگی در فرد شوند.انتخاب درست و به جای موسیقی می‌تواند تا حد زیادی در بهبود كاركرد مغز و افزایش نشاط افراد،كاهش خستگی و درد موثر باشد به طوری كه در درمان بیماری‌های روحی و یا جسمی كه منشا روحی دارند نیز به كار می‌رود.همچنین موسیقی در تقویت حافظه، یادگیری و درمان بعضی از اختلالات خواب نیز نقش مهمی دارد.

موسیقی با شل كردن عضلات در كسب آرامش به فرد كمك كرده و چون باعث دور كردن ذهن از افكار منفی می‌شود می‌تواند در درمان افسردگی و بیماری‌های دو قطبی روانی همچون (افسردگی – شیدایی) نیز نقش داشته باشد. 
استفاده مداوم از موسیقی مناسب می‌تواند اختلالات روحی كودكان همچون پرخاشگری را نیز بهبود بخشد.

این روانپزشك یكی دیگر از فواید موسیقی درمانی را در روش گروه درمانی دانست و افزود:در این روش گروهی از افراد كه دارای مشكلات روحی هستند، تحت موسیقی درمانی قرار می‌گیرند و این افراد بعد از مدتی از گوشه‌گیری و انزوا خارج شده و روند اجتماعی شدن در آنان افزایش می‌یابد.

آی هوش: گنجینه دانستنی ها و معماهای هوش و ریاضی

نظراتی که درج می شود، صرفا نظرات شخصی افراد است و لزوماً منعکس کننده دیدگاه های آی هوش نمی باشد.
آی هوش: مرجع مفاهیم هوش و ریاضی و انواع تست هوش، معمای ریاضی و معمای شطرنج
 
در زمینه‌ی انتشار نظرات مخاطبان، رعایت برخی موارد ضروری است:
 
-- لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
-- آی هوش مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
-- آی هوش از انتشار نظراتی که در آنها رعایت ادب نشده باشد معذور است.
-- نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.
 
 
 
 

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

قواعد بخش پذیری بر اعداد  1 تا 20
زندگینامه ریاضیدانان ایرانی: حکیم عمر خیام
زندگینامه ریاضیدانان: محمد خوارزمی
زندگینامه بزرگان ریاضی: ابوریحان بیرونی
اتحادهای ریاضی
زندگینامه ریاضیدانان: رویا بهشتی زواره
طنز ریاضی: لطیفه های ریاضی!
همه چیز درباره هوش مصنوعی به زبان ساده
زندگینامه بزرگان ریاضی: دكتر مهدی بهزاد پدر گراف ایران