دوشنبه ۲۸ آبان ۱۴۰۳
يکشنبه ۱۶ شهریور ۱۳۹۳ 11350 1 4

معلمین ریاضی می توانند از طریق توجه به سبک های یادگیری و هوش های مختلف دانش آموزان، کلاس ریاضی را برای همه به یکسان جذاب و قابل درک کنند

تدریس ریاضی و هوش های چندگانه (قسمت دوم)

یک برنامه درسی موفق، برنامه‌ای است که بتواند برای تمام سبک‌های یادگیری مختلف، راهکارهایی برای یادگیری ارائه کند. کلاس ریاضی نیز بیشک میتواند از تکنیکهای آموزش منطبق با هوش‌های چندگانه بهرهمند شود. معلمین ریاضی میتوانند از طریق توجه به سبکهای یادگیری و هوش‌های مختلف دانش‌آموزان، کلاس ریاضی را برای همه به یکسان جذاب و قابل درک کنند. در مقاله قبلی به تاثیر هوش کلامی، موسیقایی و هوش حرکتی بر آموزش ریاضی پرداختیم در ادامه نیز استفاده از سایر انواع هوش را در آموزش و یادگیری ریاضی مورد بررسی قرار میدهیم:
 

هوش فضایی-دیداری و آموزش ریاضی:
دانش‌آموزان دارای هوش فضایی-دیداری بالا، نگاه تیزبین و دقیقی دارند. آنها بر قدرت بینایی خود برای یادگیری متکی هستند و از طریق دیدن می‌آموزند بنابراین، برای به‌کارگیری قدرت دیداری و تجسم فضایی این دانش‌آموزان در تدریس ریاضی از این روش‌های استفاده کنید:
 
- مراقب باشید که وقت کلاس را تنها به سخنرانی نگذرانید. هنگام توضیح دادن درس، مرتب از تصاویر و رسم اشکال و نمودارها روی تخته سیاه استفاده کنید.
 
- از اَشکال، نمودارها، جداول و احجام برای توضیح مفاهیم درس استفاده کنید و دانش‌آموزان را برای استفاده از آنها تشویق کنید. از آنها بخواهید مفاهیم درس را روی دفترشان طراحی کنند، نمودار رسم کنند، شکل بکشند حتی می‌توانند از اشکال یا طرح‌های کمیک و طنز برای یادسپاری مفاهیم درسی در حاشیه کتاب‌ها یا دفاتر ریاضی خود استفاده کنند.
 
- برای توضیح مفاهیم ریاضی و به خصوص هندسه از محیط پیرامونی مثال بزنید. برای نمونه، درس کسر را با تجسّم یک پیتزا و تقسیم آن ارتباط دهید. از شکل کندوی زنبور عسل برای توضیح شش ضلعی‌ها استفاده کنید. به کودکان کمک کنید درس را در محیط زندگی واقعی خود تجربه کنند و نمادهای مهم را به خاطر سپارند.
 

هوش منطقی و آموزش ریاضی:
شاید بیشترین ارتباط بین هوش‌های گاردنر و موفقیت ریاضی، وابسته به هوش ریاضی-منطقی باشد اما برای به کارگیری این هوش نیز باید به دانش‌آموزان کمک کرد. افراد دارای هوش ریاضی-منطقی بالا، به سادگی می‌توانند روابط بین عناصر مختلف را کشف کنند، در طبقه‌بندی و مجموعه‌سازی موفق هستند. این افراد، قدرت زیادی در درک روابط عددی و نظم و منطق دارند بنابراین در کلاس ریاضی، برای کمک به دانش‌آموزان دارای هوش منطقی بالا از این روشها استفاده کنید:
 
- به کارگیری محاسبات ذهنی را تشویق کنید. بگذارید این دانش‌آموزان از ذهن خود برای انجام عملیات ریاضی و حل مسائل استفاده کنند. این افراد در استفاده از محاسبات ذهنی، سرعت بالاتری نسبت به استفاده از وسایل کمک آموزشی دارند.
 
- از این دانش‌آموزان بخواهید قبل از حل مسئله، نتیجه آن را حدس بزنند. این روش به آنها کمک می‌کند با استفاده از محاسبات ذهنی، روابط بین اعداد و معادلات را کشف کنند.
 
- موقع تدریس هر مبحث، آن را با سایر مباحث ریاضی نیز مرتبط کنید. برای مثال وقتی کسر یک دوازدهم را آموزش می‌دهید، به موضوع ساعت، خواص دایره و همین‌طور درجات (360 درجه) اشاره کنید. این دانش‌آموزان از برقراری روابط منطقی بین مباحث و مفاهیم مختلف لذت می‌برند و یادگیری عمیق‌تری کسب می‌کنند.
 

هوش اجتماعی و آموزش ریاضی:
شاید فکر کنید هیچ ارتباطی بین هوش اجتماعی و یادگیری ریاضی وجود ندارد ولی در اشتباه هستید حتی می‌توان از هوش اجتماعی نیز در تدریس ریاضی استفاده کرد. افرادی که هوش اجتماعی بالایی دارند، از مصاحبت و دوستی با دیگران لذت می‌برند این افراد کارهای گروهی و با هم بودن را دوست دارند و در کنار دیگران می‌آموزند. بنابراین در کلاس ریاضی از این راهکارها استفاده کنید:
 
- کلاس را به چند گروه تقسیم کنید و این افراد را در گروه‌های دو یا چند نفره قرار دهید. به هر گروه، تکالیف و تمرینات مختلفی بدهید و بخواهید به کمک یکدیگر مباحث درس را تمرین کنند.
 
- بیوگرافی بزرگان ریاضی را در کلاس تعریف کنید و در مورد زندگی و فعالیت‌های آنان داستان‌های جالبی تعریف کنید. برای مثال وقتی قانون فیثاغورث را درس می‌دهید، گریزی هم به زندگی او بزنید. شرح حال این بزرگان به کودکان انگیزه می‌دهد و احساس همزادپنداری را در آن تقویت می‌کند چرا که هوش اجتماعی بالا با احساس همدلی و درک دیگران رابطه مستقیمی دارد.
 
- به این دانش‌آموزان فرصت دهید حتی بعد از ساعت کلاس نیز با شما در ارتباط باشد و سوالات خود را از شما بپرسد. البته این دانش‌آموزان به سبب هوش اجتماعی بالای خود، به طور ذاتی محبوب و دوست داشتنی هستند و بعید است شما بتوانید درخواست آنها را برای پاسخ به سوالاتشان و راهنمایی خارج از کلاس رد کنید.
 

هوش درون‌فردی و آموزش ریاضی:
دانش‌آموزانی که هوش درون فردی بالا دارند، درک عمیقی از روحیات، احساسات و ارزش‌های درونی خود دارند. آنها معمولا برای یادگیری به خلوت و تنهایی نیاز دارند. برای آموزش ریاضی به دانش‌آموزانی با هوش درون‌فردی بالا از این روش‌ها استفاده کنید:
 
- با این دانش‌آموزان به طور اختصاصی صحبت کنید و از آنها بخواهید به شما توضیح دهند که چگونه به ریاضی نگاه می‌کنند. چه احساس و چه نگرانی‌هایی دارند. بگذارید پروسه تفکر خود و راه‌حل مسائل را برای شما توضیح دهند.
 
- به این دانش‌آموزان فرصت دهید، روش خاص خود را برای حل مسئله بیابند. ریاضی را به روش خود حل کنند و با آن ارتباط برقرار کنند.
 
- از احساسات و افکار خود در حل مسائل برای آنها مثال بزنید مثلا بگوئید که وقتی یک مسئله را حل می‌کنید چه راه‌هایی را امتحان می‌کنید؟ چه احساساتی دارید و برای پیدا کردن پاسخ، چه تلاشی می‌کنید؟
 
- به این کودکان فرصت دهید به تنهایی و با تمرکز بالا مشغول حل تمرینات شوند، آنها را به اجبار وادار به شرکت در گروه ها نکنید اجازه بدهید در خلوت خود به حل مسائل فکر کنند.
 
 
قسمت اول این مقاله را در لینک زیر بخوانید...
منبع ...

Donaldson, Cindy. (2013). Tap into Your Child's Talents to Master Math
:: اختصاصی گروه تدوین محتوای  آی هوش
استفاده از این مطلب و انتشار آن، با ذکر نام آی هوش و درج لینک www.ihoosh.ir بلامانع می باشد.

آی هوش: گنجینه دانستنی ها و معماهای هوش و ریاضی

نظراتی که درج می شود، صرفا نظرات شخصی افراد است و لزوماً منعکس کننده دیدگاه های آی هوش نمی باشد.
آی هوش: مرجع مفاهیم هوش و ریاضی و انواع تست هوش، معمای ریاضی و معمای شطرنج
 
در زمینه‌ی انتشار نظرات مخاطبان، رعایت برخی موارد ضروری است:
 
-- لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
-- آی هوش مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
-- آی هوش از انتشار نظراتی که در آنها رعایت ادب نشده باشد معذور است.
-- نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.
 
 
 
 
  1. هوش آزما جمعه ۱۹ بهمن ۱۳۹۷ --- ۱۲:۱۱:۳۵

    ممنون بابت مقالات جامعی که درباره هوش چندگانه ارائه می کنید.

    www.hooshazma.com

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

قواعد بخش پذیری بر اعداد  1 تا 20
طنز ریاضی: لطیفه های ریاضی!
زندگینامه ریاضیدانان: رویا بهشتی زواره
زندگینامه ریاضیدانان: جان فوربز نش
همه چیز درباره هوش مصنوعی به زبان ساده
بررسی تعلیم و تربیت از دیدگاه جان دیوئی
روش چندحسی فرنالد
طنز ریاضی: اثبات 5=2+2
زندگینامه ریاضیدانان: محمد خوارزمی