کارشناسان تاکید دارند در صورت داشتن روشهای مناسب و کاربردی، مطالعه کردن و درس خواندن دیگر برای دانشآموزان امری خستهکننده نخواهد بود.
شناسایی روشهای کاربردی و موثر آموزشی رای دانشآموزان ضروری است و باید توجه داشت که برای مطالعه و یادگیری مفید برای همه محصلان تنها یک روش مشخص و یکسان جوابگو نیست.
با این حال چند توصیه کلی و اولیه وجود دارد که در بیشتر موارد برای آموزش و یادگیری مطلوب کودکان میتواند مفید باشد.
به گزارش وبسایت آموزشی «یونیورسیتیتیوی»، یکی از نکات اصلی در آموزش مفید، سازماندهی است. دانشآموزان بسیاری از اوقات احساس کمبود زمان دارند. گاهی اوقات بدون برنامهریزی مناسب ممکن است همه چیز با مشکل مواجه شود. بهتر است دانشآموزان یک فهرست برای کارهایی که باید انجام دهند و یادآوریهایی برای وظایفی که بر عهده دارند، داشته باشند.
نکته مهم بعدی، ایجاد فضای مطالعه اختصاصی است. بهتر است دانشآموزان یک فضای مخصوص مطالعه در اتاق خود داشته باشند که عاری از هر گونه عامل حواس پرتی باشد. همچنین از دراز کشیدن هنگام مطالعه باید اجتناب شود. در عوض صاف نشستن هنگام مطالعه به فرد در تمرکز کمک میکند.
البته دانشآموزان میتوانند هر از چندگاهی فضای مطالعه خود را تغییر داده و در کتابخانه به درس خواندن بپردازند.
یک فاکتور موثر دیگر خودآزمایی است. دانشآموزان میتوانند با امتحان گرفتن از خود، آن چه را که در جلسه امتحان رخ میدهد، پیشبینی کرده و برای آن آماده شوند. این کار همچنین منجر به تداوم پیشرفتهای دانشآموزان میشود. دانشآموزان بهتر است روند درس خواندن خود را به جای مطالعه مداوم با گرفتن آزمونهایی از خود بهبود بخشند. البته دانشآموزان باید توجه کنند در صورتی که در آزمونهای اولیه عملکرد خوبی نداشتند، ناامید نشده و با تمرین مداوم وضعیت خود را ارتقا دهند.
نکته مهم دیگر خواندن فعال است. بسیاری از دانشآموزان در هنگام مطالعه، بخشهایی از درسها را رد کرده و به آن توجه کافی ندارند اما باید در نظر داشت که ممکن است این اقدام، آنها را از فرا گرفتن نکات اصلی درسها بازدارد. بهتر است دانشآموزان همزمان با مطالعه، نکات مهم را یادداشت کنند و در صورتی که با مفاهیم جدید و ناآشنا مواجه شدند، در مورد آنها جستوجو نمایند.
مرور کردن هم از مهارتهای ضروری است. دانشآموزان باید درسهای خود را به صورت روزانه یا هفتگی مرور کنند. در واقع باید زمان مشخصی از مطالعه را به مرور درسهای قبلی اختصاص داد. این کار کمک میکند تا نقاط ضعف دانشآموز بهتر مشخص شود. همچنین میتوان در مرور درسهای قبلی فعال عمل کرده و از معلم خود در این زمینه کمک گرفت.
مطالعه گروهی هم می تواند مفید باشد. گاهی اوقات درس خواندن به تنهایی میتواند خسته کننده و تحمیلی به نظر برسد. دانشآموزان میتوانند به گروههای مطالعهای که با اعضای آن راحت هستند پیوسته یا یکی از این گروهها را خود تشکیل دهند. اعضای این گروهها باید دانشآموزانی باشند که در فرد احساس انگیزه ایجاد کنند.
نکته مهم دیگر ضرورت استراحت کردن است. در طول جلسات تحصیلی، استراحت در فواصل یک ساعته ضروری است. استراحت باید حدود پنج تا ۱۵ دقیقه باشد. این استراحت به دانشآموز کمک میکند تا دیدگاه ذهنی و جسمی خود را تغییر دهد. در این استراحت فرایند یادگیری باید متوقف شده و به آرامش ذهنی پرداخته شود.
در آخر باید توجه داشت عادات مطالعه دانشآموزان تاثیری مستقیم بر کسب نتایج آنها دارد و انتخاب راهکارهای مناسب از اهمیت بالایی در روند تحصیلی برخوردار است.